Controale fulger la patronii stațiilor GPL. Probleme grave, amenzi uriașe

0
Publicat:

Patronii stațiilor GPL au fost amendați de inspecția muncii cu peste 4.000.000 de lei. Totul, în urma unor ample controale care au avut loc în lunile septembrie și octombrie. Neregulile descoperite de inspectori ar fi putut oricând să ducă la o nouă tragedie precum cea de la Crevedia.

Patronii stațiilor GPL nu au învățat nimic din tragedia din august de la Crevedia
Patronii stațiilor GPL nu au învățat nimic din tragedia din august de la Crevedia

Controale fulger la patronii stațiilor GPL. Ce nereguli au descoperit inspectorii 

Cele mai multe nereguli au fost descoperite în domeniul relațiilor de muncă. Este vorba, mai exact, despre munca la negru și despre angajați care nu aveau contract de muncă. 

De asemenea, inspectorii au descoperit situații în care nu se respecta legea în ceea ce privește timpul de muncă: durata maximă, compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau acordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă 

Mai mult, în urma controalelor angajatorii au fost sancționați pentru nerespectarea timpului liber în zilele de sărbătoare legală și pentru neacordarea repausului săptămânal. S-a încălcat inclusiv  obligația legală de a ține evidența timpului de muncă prestat de către salariați, evidențierea, în documentele de prezență, a orei de începere, respectiv de terminare a programului de muncă și încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte.

Printre cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se numără lipsa atestatelor de examinare pentru anumite instalaţii care funcționează în mediu potenţial exploziv. De asemenea, mulți angajatori nu au putut face dovada că echipamentul individual de protecţie este confecționat din materiale care nu produc descărcări electrostatice. 

Stații GPL fără autorizații ISCIR

În alte centre de depozitare GPL inspectorii au descoperit că actualizat documentul privind protecția împotriva exploziilor. Mai mult, aici au fost depistate butelii fără gardă de protecție, manipulate manual, fără capac de protecție.

Angajații nu erau echipați cu echipament de protecție adecvat și anume încălțăminte de lucru cu talpă antistatică. 

Autoritățile au descoperit probleme grave legate de lipsa autorizațiilor ISCIR dar și  lipsa de instruire a personalului împotriva exploziilor.  Mulți angajatori nu au emis instrucțiuni scrise privind folosirea surselor de foc deschis și nu dețineau o evidență a zonelor cu risc ridicat din cadrul stației de distribuție a carburanților. 

Controalele au fost efectuate pentru a preveni o nouă tragedie precum cea din august, de la Crevedia, soldată cu 6 morți, zeci de răniți și peste 90 de locuințe distruse.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite