Comisia de la Veneţia va emite, în iunie, un aviz pe Ordonanţa 7 care a modificat Legile justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plen Comisia de la Veneţia FOTO venice.coe.int
Plen Comisia de la Veneţia FOTO venice.coe.int

Comisia de la Veneţia a anunţat miercuri că în data de 19 iunie urmează să pronunţe un aviz referitor la prevederile OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justiţiei. Ordonanţa 7/2019, promovată de ministrul Tudorel Toader, a declanşat zeci de proteste în magistratură.

Potrivit Ziare.com, Comisia de la Veneţia urmează să se pronunţe asupra OUG 7/2019 în data de 21 iunie.Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia în cazul acestui act normativ, la solicitarea Forumului Judecătorilor din România (FJR) şi a Partidului Naţional Liberal (PNL).

În urma presiunii publice şi a criticilor dure venite din partea asociaţilor de magistraţi, Executivul a abrogat o parte din articolele OUG 7/2019, printr-o altă ordonanţă. Cu toate acestea, în actul normativ au rămas destule prevederi controversate, inclusiv mai multe articole care privesc funcţionarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, secţie a cărei înfiinţare a fost criticată anterior de Comisia de la Veneţia şi de Comisia Europeană.

PNL a mai solicitat Comisiei de la Veneţia avize în cazul OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei Speciale şi OUG 92/2018 prin care se modifică Legile Justiţiei, denumită şi "Ordonanţă lui Tudorel Toader". FJR a mai solicitat Comisiei de la Veneţia un aviz şi în cazul OUG 77/2018 care prelungea mandatele de interimari ai şefilor Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7, care modifică legile justiţiei, a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite