Colindele româneşti au răsunat în toată Voivodina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Colinde s-a bucurat de o prezenţă masivă în rândul românilor
Festivalul de Colinde s-a bucurat de o prezenţă masivă în rândul românilor

Românii din Voivodina (Serbia) au marcat începutul Sărbătorilor de iarnă printr-un festival de colinde. Evenimentul, organizat de Comunitatea Românilor din Serbia, s-a bucurat de prezenţa a peste 1000 de români, care au ascultat colindele pregătite de şcolile româneşti, parohii, societăţi culturale şi case de cultură din Serbia.

Satu Nou, unde trăieşte cea mai mare comunitatea românească din Voivodina, a fost gazda unui eveniment important dedicat sărbătorilor de iarnă. Festivalul de Colinde „Colindele Neamului – punte între trecut şi viitor”, a fost organizat de Comunitatea Românilor din Serbia (CRS), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din  cadrulMinisterului Afacerilor Externe.

Printre invitaţi s-au numărat arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolit al Banatului, P.S. Daniil, împreună cu un sobor de preoţi din Satu Nou, Uzdin, Sân Mihai, Seleuş, Panciova şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Sârbe din Satu Nou, Dan Constantin, consul al României la Vârşeţ, şi Marin Bodrozic, vicepreşedintele afacerilor interne din cadrul organizaţiei Tineretului Naţionalităţilor Europene (Youth of European Nationalities).

Festivalul de Colinde s-a bucurat de o prezenţă masivă în rândul românilor. Peste 1000 de persoane au asistat spectacolul pregătit de şcolile româneşti, parohii, societăţi culturale şi case de cultură din Serbia. De asmenea, au cântat colinde şi  cinci ansambluri şi grupuri vocale din România.

Festivalul a fost deschis de Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolit al Banatului şi P.S. Daniil, episcopul românilor din Serbia care au binecuvântat această manifestare. Cei doi înalţi prelaţi  au subliniat importanţa păstrării obiceiurilor străbune. Au mai vorbit asistenţei Dan Contantin, consul al României la Vârşeţ, şi Daniel Magdu, preşedintele CRS.

”Programul a fost de o înaltă calitate artistică, datorită profesorilor, preoţilor, conducătorilor de coruri, conducători de societăţi culturare şi tuturor celor care menţin aprinsă flacăra românismului în localităţile cu populaţie românească din Serbia”, a spus Daniel Magdu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite