Ce şanse sunt ca Udrea şi Bica să fie extrădate din Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţinute în Costa Rica, în baza unui mandat de urmărire internaţională emis de Interpol, Elena Udrea şi Alina Bica au şanse mari să nu fie aduse în România pentru a-şi ispăşi pedepsele. Cel puţin asta cred specialiştii în Drept.

UPDATE  Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate de judecători după ce cu o zi înainte au fost reţinute de INTERPOL în Costa Rica. Cele două vor sta private de libertate pentru cel mult două luni. Reprezentanţii Organismului de Investigaţii în Justiţie din Costa Rica au declarat că  faptul că Elena Udrea are un copil nu este un impediment în procesul ei de extrădare.

Citeşte şi  FOTO VIDEO Udrea şi Bica, arestate preventiv. Autorităţile din Costa Rica: Un copil nu este un impediment în procesul de extrădare

Fugarele Elena Udrea şi Alina Bica aşteaptă verdictul justiţiei din Costa Rica, care se va pronunţa asupra solicitărilor de extrădare făcute de autorităţile judiciare române. Practic, Udrea şi Bica vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împotriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat. 

„Procedurile legale au fost îndeplinite corect, complet şi la timp din partea autorităţilor române“, a arătat Tudorel Toader, la scurtă vreme după ce s-a aflat că cele două fugare au fost ridicate de Interpol şi încarcerate.

Reţinerea nu garantează şi extrădarea

Specialiştii în Drept spun însă că sunt şanse infime care Elena Udrea şi Alina Bica să fie trimise în ţară. 

„Din păcate, nu prea sunt şanse de extrădare. Reţinerea celor două în urma unui mandat Interpol nu înseamnă şi că acestea vor fi extrădate. Elena Udrea a solicitat azil politic şi, oricum, până nu se tranşează această chestiune, extrădarea este imposibilă. Foarte mult va cântări şi naşterea copilului său în această ţară. Situaţia este una ingrată pentru autorităţi: copilul abia născut are cetăţenie costaricană, iar mama este în arest. Alina Bica a mers pe aceeaşi reţetă a azilului“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Adrian Cuculis. 

Potrivit acestuia, punerea în executare a mandatelor Interpol nu are legătură cu ceea ce urmează să decidă justiţia. 

„Reţinerea este o chestiune care ţine de bunele relaţii pe care le are Costa Rica la nivel internaţional pe cooperare poliţienească. Reţinerea nu este decât o dovadă de recunoaştere a mandatului emis de Interpol, şi atât. Ce se întâmplă mai departe ţine doar de justiţia costaricană. Să nu uităm că şi Gabriel Bivolaru a fost reţinut pe teritoriul altor state, dar ulterior a fost eliberat, primind azil politic. Costa Rica este o ţară din lumea a treia în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale. Este un soi de paradis, unde dacă ai bani eşti binevenit“, a mai spus specialistul.

Judecătorii au ultimul cuvânt

La rândul său, avocatul Cristian Ene arată că judecătorii din Costa Rica vor avea ultimul cuvânt, iar procesul va fi unul îndelungat. 

„Judecătorii de acolo trebuie să aprecieze dacă vor pune în aplicare convenţiile internaţionale la care Costa Rica a aderat. Statul temporar de azilant politic obţinut de Elena Udrea este, până la urmă, o suspiciune a credibilităţii hotărârii de condamnare. Dar asta pe fondul cauzei. La măsura preventivă, judecătorul va aprecia dacă se impune sau nu reţinerea, până la soluţionarea cererii de extrădare. După cum vor decide judecătorii asupra măsurilor preventive, putem anticipa şi modul de soluţionare a cauzei pe fond. Oricum, este o procedură de durată, sunt nişte elemente importante ale analizei. Vorbim de un statut de azilant temporar şi de un copil, în cazul Elenei Udrea, şi de o condamnare pe o faptă care nu este incriminată de legislaţia din Costa Rica, în cazul Alinei Bica“,a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Cristian Ene.

Ce spune avocatul Elenei Udrea

Şi avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, crede în şansele clientei sale, dar şi ale Alinei Bica, de a evita extrădarea în România. Apărătorul spune că fosta şefă a DIICOT este acuzată de o faptă care nu are corespondent în legislaţia din Costa Rica, deci extrădarea nu ar avea temei. În privinţa Elenei Udrea, avocatul afirmă că şansele de extrădare sunt zero, în condiţiile în care copilul acesteia este cetăţean costarican.

Ridicate de pe stradă

Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, Udrea a fost reţinută de agenţi Interpol, joi, pe stradă, la ora locală 10.00, iar Bica, a fost ridicată tot de pe stradă, patru ore mai târziu. Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute“,în timp ce fosta şefă a DIICOT a primit o condamnare de 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite