Ce este certificatul digital de persoană fizică în Spania și cum se obține?

0
Publicat:

Cetățenii din Spania pot obține un certificat digital de persoană fizică — un document de identitate digital, care conține datele personale ale cetățeanului — pentru a putea schimba informații cu instituțiile statului spaniol. Documentul este eliberat de Fabrica Națională de Monedă și Timbru (FNMT).

Cum se obține un certificat de persoană fizică în Spania / Foto: Arhivă
Cum se obține un certificat de persoană fizică în Spania / Foto: Arhivă

Certificatul digital poate fi obținut de orice cetățean spaniol sau străin, major, care are un document național de identitate spaniol sau are NIE (Număr de Identificare Străin). Acesta se obține gratuit.

La ce ajută certificatul

Documentul poate fi folosit pe internet pentru: 

Prezentarea și lichidarea impozitelor;

Prezentarea recursurilor și reclamațiilor;

Schimbarea datelor sau înscrierea în evidența populației și locuințelor (empadronamiento);

Consultarea amenzilor de circulație;

Consultarea și gestionarea solicitărilor de subvenții;

Comunicarea electronică cu instituțiile;

Semnarea electronică a documentelor și formularelor oficiale, etc..

Cum se obține certificatul

Există două modalități diferite de a obține certificatul digital de persoană fizică: ca fișier care poate fi descărcat pe computerul dumneavoastră și utilizând documentul de identitate spaniol, în cazul în care sunteți cetățean al acestei țări.

Prima modalitate

Pentru a obține certificatul de utilizator (sub formă de fișier descărcabil) trebuie să urmați următorii pași:

  Accesați pagina web https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-software și urmați cei patru pași indicați pe site. Aceștia constă în:

Preconfigurare. Pentru a solicita certificatul, este necesar să instalați software-ul indicat în această secțiune.

Cerere online pentru certificatul dumneavoastră. La finalul procesului de înscriere, veți primi în contul dumneavoastră de e-mail un cod de înscriere care va fi necesar în momentul acreditării identității dumneavoastră și, ulterior, la descărcarea certificatului.

Acreditarea identității la un birou de acreditare a identității. După ce ați finalizat etapa de mai sus și sunteți în posesia codului de cerere, pentru a continua procesul, va trebui să vă dovediți identitatea la unul dintre birourile de acreditare a identității care se găsesc la Finanțe, la Trezoreria Generală a Securității Sociale sau la Primăriile din Municipiile de care aparțineți.  Serviciu de localizare a birourilor de acreditare a identității: AICI.

Descărcați certificatul de utilizator. La aproximativ o oră după ce v-ați acreditat identitatea la un Birou de acreditare a identității și utilizând codul de cerere, puteți descărca și instala certificatul.

A doua modalitate

În cazul în care dețineți un document de identitate spaniol electronic și aveți și un dispozitiv de citire card, trebuie să urmați pașii:

  Accesați pagina web: https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-con-dnie (În cazul în care utilizați un dispozitiv Android cu NFC ca cititor DNIe, trebuie să utilizați browserul Firefox pentru a face această cerere)

Preconfigurare. Pentru a reînnoi certificatul este necesar să instalați software-ul indicat în această secțiune.

Cerere cu certificat. Asigurați-vă că aveți un certificat valabil cu care să vă identificați pentru a solicita certificatul de persoană fizică. La finalul acestui proces, vi se va trimite un e-mail cu codul de aplicație de care veți avea nevoie pentru a descărca certificatul.

Descărcarea certificatului de persoană fizică. La aproximativ 1 oră de la depunerea cererii și folosind codul de aplicație pe care l-ați primit pe contul dumneavoastră de e-mail, veți putea descărca certificatul. Pentru această variantă nu este necesară deplasarea la instituțiile competente pentru acreditarea identității dumneavoastră dat fiind că dețineți un document de identitate electronic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite