CCR va dezbate pe 26 iulie sesizările ÎCCJ pe legea pensiilor speciale și cumulul pensie - salariu de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituțională va dezbate miercuri, 26 iulie, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la neconstituționalitatea prevederilor legii pensiilor speciale și cea referitoare la cumulul pensiei cu salariul de la stat.

CCR dezbate pe 26 iulie legea pensiilor speciale FOTO: Shutterstock
CCR dezbate pe 26 iulie legea pensiilor speciale FOTO: Shutterstock

„Termen sedinta de judecata - 26 iulie : - sesizarea ref. la neconstitutionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal; - sesizarea ref. la neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se arată într-un comunicat de presă al ÎCCJ.

Argumentele ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Legile au fost adoptate miercuri în Parlamentul României.

În cazul legii privind pensiile speciale ÎCCj susține că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Și în cazul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, ÎCCJ susține, de asemenea, că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”. Sunt invocate la acestea atât probleme de redactare, cât și de proceduri.

Posibilă sesiune extraordinară în Parlament

Premierul României a precizat, după adoptarea în Parlament a reformei pensiilor speciale, că va avea loc o sesiune extraordinară dacă Curtea Constituțională găsește aspecte de constituționalitate la proiectul de lege.

„Jalonul cu pensiile speciale a trecut astăzi în Parlamentul României cu certitudine se va găsi cineva să atace aceste lege la CCR. Vom vedea decizia. Dacă este nevoie și Curtea găsește anumite aspecte de constituționalitate sunt ferm convins și vom avea o sesiune extraordinară astfel încât în aceste luni,cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite”, a transmis Marcel Ciolacu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite