CCR a respins sesizările făcute de Klaus Iohannis şi CSM: Nu există conflict între instituţiile statului pe OUG nr. 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR dezbate sesizările preşedintelui şi a CSM privind OUG 13
CCR dezbate sesizările preşedintelui şi a CSM privind OUG 13

Sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi ale CSM privind conflictul juridic între Parlament şi Guvern în legătură cu adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale au fost respinse de Curtea Constituţională. Asta nu înseamnă că OUG nr. 13 a fost declarată neconstituţională. Mâine, CCR va dezbate OUG nr. 13 pe fond, în urma sesizării trimise de Avocatul Poporului, şi va decide dacă e constituţională sau nu.

UPDATE CCR a decis că nu există conflict între instituţiile statului pe subiectul OUG nr. 13. Curtea nu a analizat urgenţa actului, ci doar sesizările făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi de CSM pe forma ordonanţei de urgenţă. CCR va judeca mâine urgenţa actului normativ, în urma sesizării făcute de Avocatul Poporului. 

„În situaţia de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern”, a precizat preşedintele CCR.

În privinţa conflictului dintre Parlament şi Guvern, Dorneanu a explicat că legea fundamentală îi permite Executivului să legifereze prin ordonanţe de urgenţă şi, prin urmare, nu există niciun conflict între cele două puteri.

”Parlamentul este cel care are suveranitatea legislativă şi competenţa de a da legi organice primare. Guvernul, de regulă, nu are asemenea competenţă. În mod excepţional însă, chiar prin articolul 115 din Constituţie, Guvernul poate fi delegat de puterea legislativă să emită ordonanţe, fie simple, fie de urgenţă. În cazul ordonanţelor de urgenţă, delegarea este ceva mai largă, Guvernul putând să le dea atunci când are de rezolvat o situaţie excepţională, care nu poate fi evitată altminteri. În această privinţă, nu există un conflict pentru că Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competenţe de a emite ordonanţe. Este dreptul Guvernului să aprecieze şi urgenţa, şi conţinutul ordonanţei”, a explicat Valer Dorneanu.

UPDATE 13.20 Dezbaterea publică de la Curtea Constituţională (CCR) s-a încheiat, după ce Consiliul Superior al Magistraturii, Administraţia prezindeţială şi-au argumentat sesizările privind conflictul de natură constituţională între Guvern şi  Parlament. În timp ce reprezentanţii Parlamentului au cerut CCR să constate că nu există niciun conflict între puterile statului.

CSM a argumentat în faţa Curţii că odronanţa de urgenţă nr. 13, prin care au fost dezincriminate o serie de infracţiuni din Codurile penale, a fost adoptată fără existenţa situaţiei extraordinare care să justifice emiterea acesteia, potrivit Newsro. Totodată, reprezentanţii CSM au subliniat că urgenţa adoptării Ordonanţei 13 nu a fost fundamentată pe i analiză obiectivă.

Administraţia Prezideţială, reprezentantă de consilierul Simina Tănăsescu, a argumentat solicitarea de a admite sesizarea preşedintelui Iohannis prin faptul că deţinătorul suprem al puterii legislative este Parlamentul, în vreme ce Guvernul are competenţă de punere în aplicare a legilor.

”Guvernul nu poate să legifereze decât în condiţiile limitativ prevăzute în Constituţie, în două modalităţi: prin delegare de la Parlament sau în cazuri cu totul ieşite din comun. În acest caz ar putea, justificând caracterul extraordinar şi urgenţa, să reglementeze chiar şi în norme de reglementare primară, dar sub controlul Parlamentului (…) Apreciem că Guvernul când a adoptat acest act normativ, când a decis să legifereze la nivel primar, nu a justificat totalitatea condiţiilor restrictive prevăzute în articolul 115 din Constituţie”, a explicat Simina Tănăsescu.

Parlamentul: Guvernul a acţionat în interiorul competenţelor

Parlamentul a fost rezprezentat la dezbatere de către social-democraţii Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, care au cerut CCR să constate că nu există niciun conflict între puterile statului. 

Eugen Nicolicea a susţinut că avizul CSM nu era obligatoriu în cazul emiterii OUG 13 şi că Guvernul are competenţa constituţională de a adopta ordonanţe de urgenţă.

”Guvernul a acţionat în interiorul competenţelor, iar dacă există erori, neconcordanţe, încălcări ale Constituţiei, ele ţin doar de neconstituţionalitatea actului. Incertitudinile invocate aici nu pot fi luate în considerare. Colaborarea loială înseamnă respectarea legii. Dacă nu ceri un aviz cuiva care nu are dreptul să îl dea, nu înseamnă cooperare neloială. Mai degrabă cel care îl solicită fără drept dă dovadă de cooperare neloială”, a declarat Nicolicea în faţa judecătorilor constituţionali.

Potrivit lui Nicolae, Parlamentul nu s-a considerat lezat de ordonanţa de urgenţă nr. 13.

Update 11.00 Dezbaterea privind conflictul juridic între puterile statului a început

La şedinţa de miercuri a fost invitat, potrivit News.ro, şi preşedintele Klaus Iohannis, ca autor al sesizării, deşi el nu are calitate procesuală. Administraţia Prezidenţială va fi reprezentantă de un jurist. Iohannis nu a confirmat prezenţa, iar pe programul oficial al şefului statului nu se află şi şedinţa CCR.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, că sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului împotriva ordonanţei de urgenţă nr. 13 de modificare a codurilor penale, precum şi sezizările de conflict juridic constituţional între puterile statului ridicate de preşedintele Iohannis şi de CSM vor fi dezbătute săptămâna aceasta, miercuri sau joi, Curtea urmând să se pronunţe dacă acestea mai sunt admisibile având în vedere abrogarea OUG 13/2017.

Sesizările au fost făcute pe tema unui conflict între două puteri ale statului, Parlament şi Guvern, preşedintele şi CSM criticând faptul că Executivul a legiferat prin delegare în locul Parlamentului într-o speţă în care nu avea dreptul constituţional, motivând o "urgenţă" care nu se susţine legal.

Sesizarea preşedintelui CSM, Mariana Ghena, privind conflictul de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale a fost înregistrată la Curtea Constituţională pe 1 februarie. 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut o sesizare privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului pe 2 februarie.

Guvernul a aprobat duminică, 5 februarie, ordonanţa de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Noul act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost înregistrat la Parlament pentru dezbatere tot duminică, zi în care a intrat şi în vigoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite