Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”

0
Publicat:

Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.

Cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Arad
Cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Arad

Seismologii din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului au ținut miercuri, 7 iunie, o conferință de presă în care au explicat cauzele cutremurelor din vestul României

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnitudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade mercalli. (...) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube”, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu.

Acesta arată că s-au produs 13 replici, dintre care cea mai mare a fost de 3,2 grade, iar cea mai recentă s-a produs miercuri dimineața (magnitudinea de 2,2). de asemenea, directorul INFP a explicat că zona este cunoscută, iar în istorie se știu că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă. 

„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (...) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent.

Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite