Cât costă să ajungi preot în România. Dezvăluirile unui fost părinte VIDEO

0
Publicat:

Daniel Balaș, fostul preot din comuna constănțeană Ivrinezu Mic, care acum lucrează ca șofer de TIR, a dezvăluit cât se plătește pentru a obține o parohie.

Din mărturiile lui, 10.000 de euro costă seminarul, 8.000 de euro facultatea și alți 2 000 de euro licența. „Cu 20.000 de euro cred că-ți iei un apartament în orășelele mai mici“, face fostul preot un calcul.

Suma pe care trebuie să o plătești ca să ajungi să slujești într-o parohie nu se oprește aici, ci se ridică la aproximativ 70.000 de euro. Preotul caterisit de BOR a făcut dezvăluiri pe rețelele sociale unde se bucură de un mare număr de urmăritori. că s-a văzut nevoit să plătească pentru a putea să devină preot.

„Plăteam 900 de lei pe lună mâncarea, dar nu o puteam numi mâncare, era ceva de nedescris, nici în pușcărie nu se dă așa ceva: pateuri expirate, gândaci în mâncare, păr, crunt“.

Daniel Balaș, fost preot Arhivă personală
Daniel Balaș, fost preot Arhivă personală

Ca să dovedească faptul că nu minte, și-a sunat în direct foști colegi de seminar, care au confirmat cele spuse de el.

Alte obligații se referă la „cadourile sfințiților profesori“: „Foarte mulți dintre preoții profesori te așteaptă la examen cu cartea lor pe care trebuie să o cumperi. Le cumperi cărțile Sfinților Părinți, care sunt plagiate, au dosare penale peste dosare penale. Ei sunt niște plagiatori ieftini, și vin la noi și ne vând gogoși și ne bagă cărțile pe care ei nici măcar nu le-au citit, dacă vrem să trecem examenul“.

Odată ajuns la parohie, încep taxele să curgă: pentru lumânări, cruciulițe, pentru Sfântul Seminar. „Și de aici încep preoții și trag pe voi. Contribuții, taxe, impozite, ajutoare, icoane pictate, Bobotează, Crăciun. Sunt disperați, pentru că din salariul lor ei plătesc și taxe la stat și impozite, și lumânărar, clopotar, dascăl, de toate”, a dezvăluit fostul preot.

Daniel Balaș este, în prezent, şofer pe TIR în Anglia, după ce a părăsit parohia din localitatea constănţeană Ivrinezu Mic.

În luna februarie a anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului anunța că a primit „numeroase sesizări” cu privire la declarațiile publice ale preotului misionar Daniel Balaș. În consecință, „după o primă analiză a acestora, Permanența Consiliului Eparhial a decis suspendarea acestuia de la slujire”. La finalul lunii mai, preotul Daniel Balaș a fost caterisit.

Preotul a fost acuzat că a bulversat ordinea de drept a Bisericii prin mijloacele social-media (Facebook și Tik-Tok), prin atacuri la adresa ierarhiei bisericești, despre care ar fi spus că au luat șpagă.

De asemenea, cei din Arhiepiscopia Tomisului l-au acuzat pe preotul Balaș că apelează la coarda sensibilă a credincioșilor pentru a câștiga „câțiva bănuți de pe urma rețelelor de socializare”.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite