Bulgaria dezminte informaţiile de presă cu privire la căutarea unui islamist român suspectat de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei căutaţi sunt Mimo Popescu, român, şi Ezida Elham, o cetăţeană franceză de origine iraniană
Cei căutaţi sunt Mimo Popescu, român, şi Ezida Elham, o cetăţeană franceză de origine iraniană

Ministerul bulgar de Interne a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora autorităţile caută doi presupuşi terorişti care ar avea legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

UPDATE 7.00 Informaţia publicată duminică de presa bulgară este "o interpretare greşită a măsurilor adoptate de către Ministerul de Interne", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Între măsurile greşit interpretate se află consolidarea securităţii în oraşul Burgas, la Marea Neagră, în legătură cu festivalul de muzică Spiritul Burgasului, dar şi îndreptate împotriva migraţiei ilegale şi punerii în circulaţie a unor documente false, potrivit Novinite.

Presa a scris că poliţia l-ar fi căutat pe Mimo Popescu, un cetăţean român, şi pe Ezida Elham, o franţuzoaică de origine iraniană, a scris 24 Ceasa anterior, citând surse din cadrul poliţiei.

Cărţile de identitate românească şi franceză ale celor două persoane postate pe site-urile unor publicaţii sunt false, a declarat ministerul duminică seara, citat de 24 Ceasa.

Persoanele şi activităţile citate de presă au fost legate de presupuse activităţi infracţionale implicând producerea unor false documente de identitate, a mai precizat 24 Ceasa.

Agenţii bulgare în domeniul securităţii caută două persoane suspectate că ar avea legături cu gruparea Statul Islamic, anunţa duminică postul bTV, citând surse. Potrivit unor informaţii citate de postul de televiziune, "acele persoane sunt mai degrabă predicatori care au venit în Bulgaria să recruteze luptători pentru jihad decât terorişti care pregătesc un atac", potrivit bTV.


UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din România a adus precizări referitoare la informaţiile apărute duminică în media bulgară privind cei doi suspecţi de activităţi teroriste.

„Potrivit unui comunicat oficial dat publicităţii astăzi de Ministerul de Interne bulgar, precum şi datelor obţinute de la autorităţile bulgare competente prin intermediul Ambasadei României la Sofia, informaţiile vehiculate de către presa din Bulgaria cu privire la doi suspecţi de activităţi teroriste nu corespund realităţii”, arată MAE într-un comunicat.

„Conform aceleiaşi surse, informaţiile respective reprezintă consecinţa unei interpretări denaturate a unor ample măsuri de securitate dispuse de forţele de ordine din ţara vecină, atât în contextul unui eveniment public de anvergură din oraşul Burgas, cât şi în cadrul strategiei interne de combatere a migraţiei ilegale şi a activităţii infracţionale vizând falsificarea documentelor de identitate.

Referitor la cărţile de identitate ale căror fotocopii au fost publicate în mass-media locală, aceeaşi sursă precizează că documentele în cauză nu sunt autentice”, adaugă Centrul de presă al aceleiaşi instituţii.  

UPDATE Televiziunea publică Bulgară (BNT) susţine că cetăţeanul român suspectat de terorism are 24 de ani, în timp ce franţuzoaica de origine iraniană are 29 de ani. Cei doi ar fi fost în capitala Sofia, dar în prezent nu sunt date referitoare la unde ar putea cei doi să se ascundă sau dacă au părăsit deja Bulgaria.

Controalele la graniţe vor fi mult mai atente în următoarea perioadă, iar mai multe echipe ale forţelor de ordine vor fi trimise în asigure securitatea în zonele unde se strâng grupuri mari de oameni (concerte, manifestaţii etc.), anunţă sofiaglobe.com


Autorităţile bulgare caută doi suspecţi de terorism, un bărbat şi o femeie, cu legături în organizaţia teroristă Statul Islamic. Bărbatul ar fi de origine română, iar femeia este cetăţean francez de origine iraniană.

Securitatea în locurile publice a fost întărită, anunţă oficialii, ca urmare a unor rapoarte potrivit cărora doi suspecţi de terorism, cu legături în Statul Islamic, sunt căutaţi, anunţă postul bTV.

Poliţia a lansat o operaţiune de căutare a unui bărbat şi a unei femei. Fotografiile celor doi au fost trimise directoratelor regionale de poliţie, iar în locurile publice de trafic, cum sunt aeroporturile, gările şi staţiile de autobuz a fost întărită securitatea, anunţă Novinite.

Măsurile de securitate au fost întărite şi la festivalul de muzică Spiritul Burgasului, ce a avut loc vineri, în cadrul căruia a cântat Robbie Williams.

Buletin Mimo Popescu

Cei căutaţi sunt Mimo Popescu, român, şi Ezida Elham, o cetăţeană franceză de origine iraniană, anunţă publicaţia 24 Chasa, citând surse poliţieneşti. Presa bulgară anunţă că cei doi ar fi intrat vineri în Bulgaria, dinspre Turcia, cu o maşină. Poliţia i-a căutat pe cei doi la zeci de adrese.

Buletin frantuzoaica iraniana care se afla cu Mimo Popescu in Bulgaria

Presa bulgară prezintă o fotografie a cărţii de identitate a cetăţeanului român, dar prima cifră a Codului Numeric Personal este pară, ceea ce ar putea indica un document fals.

Procurorul general din Bulgaria, Sotir Ţaţarov, a fost informat despre situaţie. Potrivit postului tv BNT, autorităţile bulgare au fost informate de servicii secrete străine despre prezenţa celor doi suspecţi pe teritoriul Bulgariei. 

Autorităţile bulgare au primit informaţia vineri de la autorităţile franceze că pe teritoriul bulgar ar intra jihadişti care fac parte din reţeaua Statul Islamic. Autorităţile franceze au transmis bulgarilor imagini cu cei doi şi au avertizat că acest cuplu ar fi participat la luptele din Siria de partea Statului Islamic. Francezii au informat şi că cei doi ar intra legal în Bulgaria, din Turcia, pentru că dispun de documente emise în Uniunea Europeană, neavând nevoie de viză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite