Boc: În Legea Educaţiei nu facem demersuri pentru UDMR, ci pentru modernizarea sistemului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc (dreapta) i-a promis lui Marko Bela că rezolvă problema Legii educaţiei
Premierul Emil Boc (dreapta) i-a promis lui Marko Bela că rezolvă problema Legii educaţiei

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Gilău, judeţul Cluj, că demersurile privind adoptarea Legii Educaţiei nu sunt făcute pentru UDMR sau pentru altcineva, ci pentru că actul normativ este unul care modernizează din temelii sistemul educaţional.

"Demersurile privind Legea Educaţiei nu le facem pentru UDMR sau pentru altcineva. Sunt demersuri legale prevăzute de Constituţie. Legea Educaţiei nu este o lege specială pentru cineva din această ţară, ci este o lege care modernizează din temelii sistemul educaţional. Din nefericire, în toată această ultimă perioadă, s-au spus atâtea minciuni cu privire la această lege şi tot felul de neaveniţi au vorbit despre această lege fără, din păcate, să fi citit un text din cadrul ei, încercând să creeze o atmosferă negativă în jurul legii", a spus Boc, citat de Mediafax.

Citiţi şi:

Şeful Senatului i-a cerut oficial premierului să retragă Legea Educaţiei

În opinia premierului, Legea Educaţiei aduce lucruri noi care îi deranjează pe unii.

"Avem o versiune unitară în coaliţie, inclusiv cu UDMR, de a descentraliza şcolile. Toate aceste lucruri sunt noi şi îi deranjează pe cei care văd Legea Educaţiei ca un mijloc de a le deranja apa călduţă în care trăiesc acum", a precizat Emil Boc.

Primul ministru a enumerat beneficiile noii legi pentru elevi: un număr redus de ore, o programă mai puţin încărcată, fundamentată pe competenţe şi nu pe reproducere de informaţii, programul «Şcoală după şcoală». Legea aduce disciplină în învăţământul universitar, prin faptul că impune clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, astfel că părinţii şi studenţii să ştie cât valorează diploma pentru cei care termină.

"Normal că asta deranjează pe foarte mulţi. Acum toată lumea este tratată în mod egal, indiferent dacă eşti la o universitate de mâna a treia sau întâia, finanţarea este la fel. Cei care acum nu au performanţă, au tot interesul să conserve situaţia existentă. S-a vorbit că afectăm autonomia universitară, că rectorii nu mai sunt aleşi de universitate, că studenţii nu mai sunt reprezentaţi în consiliile profesorale. Sunt minciuni. Legea spune bine cu privire la rectori că pot fi aleşi de toate cadrele didactice, sau poate fi numită o echipă a Senatului care să desemneze rectorul. E decizia universităţilor cum aleg rectorul. S-a spus că politizăm rectorul. Minciuni. Rectorul va fi confirmat de ministru sub aspectul îndeplinirii procedurii, nu numeşte ministrul Educaţiei rectorul. O minciună care nu are acoperire în text", a afirmat Boc.

În legătură cu Legea Bugetului pe 2011, premierul a spus că va fi gata imediat după finalizarea Legii Salarizării Unitare.

"Legea Bugetului pe anul 2011 va fi gata imediat după finalizarea Legii Salarizării Unitare a personalului bugetar pentru că aceasta trebuie să stea la baza bugetului. Bugetul este în 4,4 la sută deficit bugetar, iar în acest an este în 6,8 la sută. Trebuie să avem un buget extrem de bine articulat, cu priorităţi, astfel încât să răspundă nevoilor României, pentru că în 2012 trebuie să ajungem la trei la sută deficit bugetar. Asta dacă dorim să mai putem finanţa acest deficit", a subliniat Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite