Băsescu, întrebat de ce nu a făcut denunţ pe cazul Kovesi: Pe vas, când ai turnător, te întorci în port cu un om mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi, la B1 TV, că unul dintre motivele pentru care nu a făcut denunţ la Parchet legat de modul în care Codruţa Kovesi şi-a obţinut doctoratul a fost formaţia sa profesională de marinar afirmând că, în cazul în care echipajul simţea că are un turnător la bord, de obicei vasul se întorcea din cursă cu un om mai puţin.

Traian Băsescu a afirmat că a primit informaţii privind un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a Codruţei Kovesi în 2014, informaţiile nefiind certe deoarece proveneau ”din mediul civil”. 

Întrebat de ce nu a făcut un denunţa penal în această chestiune, Băsescu a răspuns: ”Prin formaţie profesională. Oricât de dur vi s-ar părea ce urmează să spun acum: când la bordul unui vas simţeai că ai un turnător, de regulă vasul se întorcea în port cu un om mai puţin”. Invitat să dea detalii legate de soarta potenţialilor turnători, Băsescu a explicat: ”I se mai întâmplau lucruri”.

Un alt motiv invocat de către fostul preşedinte a fost faptul că informaţiile primite nu erau certe. ”Eu am avut informaţii din mediul civil, după cum şi în 2010 am avut informaţii tot din mediul civil că se fură la ANRP. Când am primit informaţia de la Elena Udrea, am dat-o la instituţiile statului. Acum instituţiile statului care ar fi trebuit să mă informeze erau implicate în falsificare”, a spus Băsescu adăugând că, la vremea respectivă, acuzele sale puteau fi infirmate cu uşurinţă cu raportul prin care se spunea că actualul procuror-şef al DNA nu a plagiat. ”M-ar fi făcut pulbere toţi”, a comentat Băsescu.

El a spus că afirmaţiile sale legate de un eventual plagiat al Codruţei Kovesi au fost provocate de către autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, care ar reprezenta o primă confirmare a a informaţiilor sale. ”Ca şef de stat nu puteam spune nimic. Dacă aş fi spus, mi-ar fi dat toată lumea în cap cu raportul comisiei Ministerului Educaţiei care a spus că nu-i plagiat”, a explicat Traian Băsescu.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi seară, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, unde a depus un autodenunţ în care a susţinut că a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat, că a convenit, în 2012, alături de mai mulţi demnitari, că "doamna Kovesi are un rol important în societate şi că o astfel de chestiune îi va afecta cariera". El a spus că a ales să se autodenunţe la Parchetul instanţei supreme "pentru că nu ştiu de ce sunt în stare cei de la DNA să le facă acelor oameni".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite