Baconschi: "Păpuşile nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a spus că nu va replica ironiilor la adresa românilor din emisiunea TV "Les Guignoles de l'Info".

"Pentru cine cunoaşte Franţa, Les Guignols este probabil cea mai corozivă emisiune TV de satiră. A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate", a spus ministrul de Externe, citat de Mediafax.

Baconschi a mai spus că nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi, cunoscuţi pentru accente xenofobe şi care cu ceva vreme în urmă "se făcuseră vinovaţi de remarce antisemite".

"Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia. Nu avem aşadar de ce să replicăm Guignolilor, dar rămânem vigilenţi şi vom protesta energic de fiecare dată când imaginea României va fi afectată prin eventuale declaraţii oficiale. În rest, nu le putem cere altor state democratice să limiteze libertatea presei", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, şeful diplomaţiei.

În timpul emisiunii televizate "Les Guignols de l'Info", difuzată în data de 6 septembrie pe canalul Canal +, cele două marionete din platou au afirmat: "Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul". După acest răspuns, moderatorul a continuat seria întrebărilor cu privire la meciul de pe Arena Naţională. "Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi", a adăugat marioneta, atunci când i s-a cerut să dezvăluie strategia de joc a echipei lui Laurent Blanc. "Am o gluma savuroasă... Ştii cum se zice la coş de gunoi în români? ... Bucureşti" e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiaşi emisiuni.

image

VIDEO Francezii ne ironizează din nou: Sportul naţional din România este cerşitul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite