Avioanele ruse┼čti ┼či p─âs─ârile de la o groap─â de gunoi, du┼čmanii pilo┼úilor canadieni deta┼ča┼úi ├«n Rom├ónia

0
0
RCAF
CF-188 Hornet aterizâmd la Baza Kogălniceanu FOTO: RCAF/MS Steeve Picard

Pentru mai multe luni, pilo┼úii canadieni de CF-18 Hornet au fost la Baza Mihail Kog─âlniceanu ┼či au interceptat avioanele ruse┼čti deasupra M─ârii Negre, dar au avut probleme ┼či cu p─âs─ârile de la o groap─â de gunoi aflat─â la distan┼ú─â relativ mic─â de aeroport.

Un deta┼čament format din ┼čase avioane de lupt─â multirol CF-18 Hornet ┼či aproximativ 135 de militari ai For┼úelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF) ┼či-a terminat misiunea ├«n Rom├ónia ├«n vederea efectu─ârii serviciului de Poli┼úie Aerian─â ├Änt─ârit─â (enhanced Air Policing - eAP) sub comanda NATO la Marea Neagr─â, al─âturi de aeronave F-16 Fighting Falcon ┼či militari ai For┼úelor Aeriene Rom├óne.┬á

┼×eful deta┼čamentului canadian, locotenent colonelul David McLeod, a explicat pentru Skies Magazine provoc─ârile misiunii la Marea Neagr─â progrmate ├«n timpul pandemiei cu noul coronavirus.

Pilo┼úii canadieni ┼či-au ├«nceput misiunile ├«n luna septembrie a anului trecut ┼či ├«nc─â de la ├«nceput acestea au avut loc ├«n ritm alert. Asta pentru c─â ├«n sudul Rusiei, inclusiv ├«n Crimeea, Moscova a organizat exerci┼úiul militar Kavkaz 2020, la care au participat trupe ruse┼čti, dar ┼či din ┼ú─âri partenere ale Moscovei.

Pe acest fond, ├«n ziua de 23 septembrie, dou─â aeronave canadiene CF-18 au interceptat un avion Suhoi Su-27 Flanker deasupra M─ârii Negre care s-a apropiat nepermis de mult de spa┼úiul aerian al Rom├óniei ┼či implicit al NATO.

ÔÇ×Misiunea a mers foarte bine, iar pilo┼úii ┼či-au f─âcut datoria ├«ntr-un mod foarte profesionist, f─âr─â incidenteÔÇŁ, a declarat locotenent colonelul David McLeod.

├Äncep├ónd cu luna noiembrie, ritmul opera┼úional a sc─âzut sim┼úitor din cauza vremii nefavorabile ┼či ├«nr─âut─â┼úirii situa┼úiei pandemice ├«n regiune. ÔÇ×A fost destul de lini┼čteÔÇŁ, a povestit McLeod.

ÔÇ×Am efectuat propriile zboruri de antrenament ┼či unele zboruri de antrenament cu For┼úele Aeriene Rom├óneÔÇŁ, a ad─âugat ofi┼úerul canadian.

Cu ochii pe păsări 

Pe l├óng─â vremea nefavorabil─â, McLeod a mai povestit c─â programul de decol─âri al pilo┼úilor canadieni a fost serios perturbat ┼či de prezen┼úa unui num─âr mare de p─âs─âri ├«n regiunea bazei aeriene Mihail Kog─âlniceanu, acestea adun├óndu-se la o groap─â de gunoi aflat─â la distan┼ú─â relativ mic─â de aeroport. ÔÇ×├Än glum─â, ziceam c─â parc─â eram ├«n celebrul film de Hitchcock, at├ót de multe p─âs─âri erau pe pist─âÔÇŁ, a mai spus ofi┼úerul canadian, referindu-se la filmul ÔÇ×P─âs─ârileÔÇŁ.

Mai multe cazuri de COVID-19 în Bază

Pe l├óng─â vremea nefavorabil─â, care a redus semnificativ num─ârul de zboruri al deta┼čamentului canadian, un alt factor care a afectat activitatea aviatorilor canadieni a fost pandemia de coronavirus. Niciun membru al deta┼čamentului nu a fost testat pozitiv, ├«ns─â, au fost confirmate cazuri de infectare ├«n r├óndul personalului aliat ┼či al angaja┼úilor civili care opereaz─â cafeneaua, sala de sport ┼či alte servicii de asisten┼ú─â din cadrul bazei.

Totu┼či, avioanele canadiene au reu┼čit s─â efectueze o serie de zboruri de antrenament al─âturi de aparate F-16 Fighting Falcon ale For┼úelor Aeriene ale Rom├óniei, inclusiv exerci┼úii de zbor ├«n forma┼úii de c├óte patru avioane.

Pe data de 1 ianuarie, la câteva ore după ultimul zbor, canadienii au început procedurile de revenire la baza lor din Bagotville, Canada.

Unele echipamente vor r─âm├óne ├«n containere la Baza Aerian─â Mihail Kog─âlniceanu pentru urm─âtorul deta┼čament, programat s─â soseasc─â ├«n toamna anului 2021.

ÔÇ×P├ón─â la jum─âtatea lunii ianuarie, toate avioanele vor fi acas─â. ┼×i p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii ianuarie, to┼úi oamenii no┼čtri ┼či cea mai mare parte a echipamentului ar trebui s─â fie, de asemenea, acas─âÔÇŁ, a explicat McLeod.

Aceasta a fost cea de-a patra rota┼úie la Mihail Kog─âlniceanu a For┼úelor Aeriene Regale Canadiene, dup─â cele executate ├«n 2017, 2018 ┼či 2019. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune ├«n Rom├ónia, la C├ómpia Turzii, ├«n anul 2014. Misiunile eAP fac parte din m─âsurile de asigurare ale NATO, introduse ├«n 2014, dup─â anexarea ilegal─â a peninsulei Crimeea de c─âtre Rusia.

Au luptat ├«n dou─â r─âzboaie ┼či ├«mpotriva Statului Islamic

Avioanele CF-18 Hornet sunt varianta canadian─â a aeronavelor americane McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. Pilo┼úii canadieni au participat cu aceste aeronave la r─âzboaiele din Irak ┼či Kosovo ┼či au efectuat atacuri ├«mpotriva Statului Islamic. CF-18 Hornet, care are un pre┼ú unitar de aproape 120 de milioane de dolari, atinge o vitez─â maxim─â de aproape dou─â ori mai mare dec├ót cea a sunetului.

Aeronava poate fi dotat─â cu rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM sau AIM-7 Sparrow, dar pentru unele misiuni poate utiliza rachete aer-sol AGM-65 Maverick, CRV7, AGM-88. ├Än fine, CF-18 Hornet mai este dotat ┼či cu un tun de 20 de milimetri M61A1 Vulcan internal Gatling cu 578 de lovituri.

120 de milioane de dolari cost─â un singur aparat de lupt─â CF-18 Hornet.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite