Avioanele care spionează mișcările rușilor au ajuns în România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronave din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) au ajuns deasupra României și vor ateriza în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Ele vor „sta cu ochii” pe mișcările de trupe rusești în Ucraina.

Este vorbe de trei aeronave de tipul Boeing E-3 Sentry care zboară sub indicativele NATO01, NATO02 și NATO11. Ele erau însoțite de un avion de realimentare de tip Boeing KC-135R Stratotanker. Conform unor surse,  NATO a trimis în România aceste aeronave pentru ca supravegherea zonelor vizate din Ucraina să se poată face non-stop.

Avionul NATO de spionaj (AWACS) este, în esență, un Boeing modificat care are capacitatea de a detecta aeronave, nave, vehicule, rachete și proiectile trase de la distanțe mari. Acesta poate de asemenea comanda și controla spațiul de luptă într-un angajament aerian prin direcționarea loviturilor avioanelor.

Avioanele NATO AWACS vor fi dislocate la Otopeni, în România, pentru a efectua misiuni de supraveghere aeriană

Unitățile AWACS sunt, de asemenea, folosite pentru a efectua supraveghere, inclusiv asupra țintelor terestre și pentru a efectua frecvent comanda și controlul managementului bătăliei (BMC2). Când este utilizat la altitudine, radarul de pe aeronave permite operatorilor să detecteze și să urmărească ținte și să facă distincția între aeronavele prietenoase și ostile mult mai departe decât un radar similar de la sol.

„Vede” 312.000 de kilometri pătrați

Un avion AWACS poate supraveghea o suprafață de circa 312.000 de kilometri pătrați, mai mare ca a României. Aeronavele AWACS sunt folosite atât pentru operațiuni aeriene defensive, cât și pentru ofensive și reprezintă pentru forțele aeriene integrate sau antrenate de NATO și SUA ceea ce este centrul de informații de luptă pentru o navă de război, pe lângă faptul că este o platformă radar extrem de mobilă și puternică. Sistemul este folosit ofensiv pentru a direcționa luptătorii către locațiile țintă și, în mod defensiv, pentru a dirija contraatacuri asupra forțelor inamice, atât aeriene, cât și terestre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite