Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, sunt capcane de tip #scam create de infractori cibernetici

0
0
Pentru a convinge potenţialele victime de veridicitatea informaţiilor, atacatorii cibernetici se folosesc de imaginea unor persoane publice cunoscute, precum Mircea Bravo Foto: DNSC
Pentru a convinge potenţialele victime de veridicitatea informaţiilor, atacatorii cibernetici se folosesc de imaginea unor persoane publice cunoscute, precum Mircea Bravo Foto: DNSC

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia, luni, asupra postărilor cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, deoarece acestea sunt capcane de tip scam create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de Facebook.

„Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, unele propagate pe social media prin postări sponsorizate! Acestea sunt capcane de tip #scam create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de #Facebook (ex: Media OR). Pentru a convinge potenţialele victime de veridicitatea informaţiilor, atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputaţie (ING Romania, News.ro) sau a unor persoane publice cunoscute (Mircea Bravo, Marcel Pavel sau Ştefan Mandachi)”, atrag atenţia experţii DNSC.

Potrivit experţilor, dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje (data lansării, număr de urmăritori, corectitudinea textului publicat) sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, îşi poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare al companiei în numele căruia s-ar fi publicat acel post. 

„Atunci când nu sunteţi siguri, introduceţi manual adresa site-ului dorit în browserul de navigare pe internet”, subliniază DNSC.

Recomandările DNSC:

  • Evitaţi accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. 
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii pe canalele oficiale ale companiei respective. 
  • Evitaţi furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câştig rapid dacă o faceţi! 
  • Raportaţi astfel de pagini care propagă concursuri, promoţii false sau oportunităţi ireale de câştig către reţeaua socială în spaţiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conţinut maliţios. 
  • Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română. Totodată, notificaţi Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.
Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri