Astăzi este Ziua Luptătorului Antiterorist. SRI aniversează 40 de ani de luptă antiteroristă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 18 decembrie, Serviciul Român de Informaţii celebrează Ziua Luptătorului Antiterorist. Astăzi a fost a 40-a aniversare. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Luptătorului Antiterorist, unde au fost prezenţi şi membri ai familiilor eroilor, cadre militare în rezervă din structurile de prevenire şi combatere a terorismului, cadre ale Serviciului şi exponenţi ai societăţii civile.

Joi, 18 decembrie, SRI a celebrat solemn Ziua Luptătorului Antiterorist, concomitent cu marcarea împlinirii a patruzeci de ani de luptă antiteroristă în România.

George Maior, directorul SRI, a ţinut un discurs la ceremonia de depunere a coroanelor la Monumentul Luptătorului Antiterorist.

“Este întotdeauna trist să vorbim despre aceşti oameni, având în vedere că într-un anumit context istoric s-a creat o nedreptate în ceea ce-i priveşte. Este de datoria noastră să îndreptăm acest lucru prin acţiunile noastre, prin vorbele noastre, prin faptele noastre. Dincolo de ceea ce, la un anumit context istoric greşit înţeles, s-a spus despre aceşti oameni, noi îi considerăm eroii noştri, şi sper ca justiţia şi societatea vor face şi ele acest lucru”, a spus Maior.

Directorul SRI a vorbit şi despre tradiţia României în lupta antiteroristă, în condiţiile în care anul acesta se împlinesc patruzeci de ani de la constituirea primei structuri cu responsabilităţi în domeniu, grupul operativ ARTA.

“România a dovedit încă de atunci că este capabilă să înţeleagă provocările legate de lupta împotriva terorismului şi a acţionat întotdeauna cu profesionalism, cu dăruire, cu forţă intelectuală şi operativă foarte bună pentru a îşi proteja cetăţenii de acest flagel. În lumea de astăzi, această provocare este din ce în ce mai complicată, are valenţe noi, însă iată că reuşim, ca stat, să îi facem faţă. Acest lucru se datorează acestor oameni minunaţi, ofiţeri de informaţii, subofiţeri, care acţionează fie pe frontul informaţiilor, fie în luptă directă. Lor le aducem, astăzi, recunoştinţa noastră, prin această ceremonie”, a mai spus George Maior, dorectorul SRI.

Medalie aniversară şi o carte

Cu prilejul Zilei Luptătorului Antiterorist, moment de comemorare a luptătorilor antiterorişti şi contraterorişti care s-au jertfit în cele patru decenii de existenţă a structurilor de intervenţie antiteroristă şi contrateroristă din România, SRI a lansat o medalie aniversară, precum şi volumul de mărturii “40 de ani de antiterorism în România. Oameni despre timpuri şi fapte – 1974 – 2014.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite