Armata cumpără rachete, blindate și obuziere de aproape 10 miliarde de dolari. Ce sisteme de armament vor ajunge la militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru pentru iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de arme SHORAD - VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile - MLI și sisteme obuzier calibru 155 mm. 

Obuzier american M109A6 Paladins FOTO US Army/ Staff Sgt. Richard Wrigley 2nd ABCT, 3rd ID
Obuzier american M109A6 Paladins FOTO US Army/ Staff Sgt. Richard Wrigley 2nd ABCT, 3rd ID

În plus, Armata mai vrea să achiziționeze și rachete aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune

Birourile permanente reunite au decis marţi să transmită solicitarea la comisiile parlamentare de apărare. În total, pentru aceste programe de înzestrare, MpN va achita până la 9,5 miliarde de dolari.

„Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

Sistem integrat de arme SHORAD - VSHORAD

Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme sisteme de apărare pe rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) şi 16 sisteme de arme foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD) pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va derula în două etape, se precizează în document, menţionându-se că în etapa I se are în vedere achiziţia a şase sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.

FOTO Dutch Ministry of Defence
FOTO Dutch Ministry of Defence

Iniţierea primei etape se va realiza în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030, valoarea estimată a contractelor de achiziţie fiind de 2.100 milioane euro. Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro, mai precizează MApN.

Aceste sisteme vor completa cel șapte sistemele cu rază lungă Patriot. Pe piață există mai multe oferte de astfel de sistem SHORAD – VSHORAD. Gigantul european MBDA propune rachetele antiaeriene Mistral 3 și VL Mica, în timp ce americanii de la Raytheon Missile System au în ofertă sistemul NASAMS.

Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI

Programul constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

M2 Bradley, masina de luptă a infateriei SUA FOTO SGT. Brian Cumper
M2 Bradley, masina de luptă a infateriei SUA FOTO SGT. Brian Cumper

Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro. Şi în acest caz programul, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 9 ani, se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoare de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 milioane euro. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

În prezent armata are cel puțin 100 de blindate MLI-84M „Jderul” modernizate care dispun de o turelă cu tun de 25 mm Oerlikon și lansator cu două rachete antitanc Spike pentru a putea angaja în luptă și unități inamice blindate.

Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel batalion

Programul constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari, mai precizează MApN.

Programul se va desfăşura în două etape, prima, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani, are în vedere achiziţia a trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, valoarea estimată a contractelor fiind de 1.158 milioane dolari. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a două sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028.

La capitolul obuziere autopropulsate, arme care fac istorie în Ucraina, în prezent, MApN nu stă tocmai bine. Militarii au avut în dotare un număr netrecizat de piese 2S1 Gvozdika de fabricație sovietică de 152 mm, dar conform unor surse au fost retrase din serviciu în anul 2005 pentru a fi introduse în rezervă.

Munițiile pentru F-16 Fighting Falcon

MApN mai cumpără și muniții pentru aviioanele de luptă F-16 Fighting Falcon. Astfel, în primul rând avem programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” Programul constă în achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari.

FOTO Staff Sergeant Vince Parker (USAF)
FOTO Staff Sergeant Vince Parker (USAF)

Apoi, MApN mai are și programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”. Programul constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane dolari.

În ultimele două programe, achiziţia se va realiza în baza unor acorduri cu SUA de tip "Guvern la Guvern", cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite