MApN cumpără blindate JLTV pentru Forțele Speciale. Ce performanțe au mașinile de luptă VIDEO

0
Publicat:

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui număr suplimentar de 95 de vehicule tactice Heavy Gun Carriers Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) și a unor echipamente conexe acestora.

FOTO oshkoshdefense.com
FOTO oshkoshdefense.com

România solicitase anterior 34 de JLTV, cu opţiune de achiziţionare a până la 129 de de unități, în valoare de până la 104 milioane de dolari, iar cu această ultimă comandă, Ministerul Apărării Naționale acoperă întreaga valoare a înțelegerii. Cel mai probabil, blindatele JLTV care sunt produse de Oshkosh vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Comunicatul agenției americane pentru cooperare în domeniul apărării și securității (Defense Security Cooperation Agency-DSCA) conține și câteva dintre dotările blindatelor care vor ajuge la militarii de elită români. Concret, între altele, blidatele vor fi echipate cu kituri radio VRC-104 și VRC-114, GPS-uri de avansate de uz militar (Defense Advanced GPS Receivers-DAGR) cu tot cu chiturile de integrare ale acestora, interfoane RF7800i, bare de protecţie de luptă, trolii și turele cu performanțe îmbunătățite. De precizat, tipul de blindaj pentru JLTV-uri este clasificat.

Descurajarea adversarilor

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind o forță credibilă, capabilă să descurajeze adversarii și să-și sporească participarea la operațiunile NATO. România nu va avea nicio dificultate să absoarbă acest echipament în forțele sale armate”, mai arată DSCA în comunicat.

Blindatele Oshkosh JLTV pentru FOS vor înlocui mai vechile Humvee, care sunt considerate acum depăşite din punct de vedere al protecţiei asigurate militarilor. Oshkosh JLTV este propulsat de un motor diesel de 340 de cai-putere cuplat la o transmisie automată cu şase viteze. Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230.000 şi 270.000 de dolari şi poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care poate include chiar şi rachete ghidate anti-tanc. Oshkosh Defense fabrică blindate JLTV din 2015 şi până în prezent a livrat în jur de 20.000 de unități care au ajuns la Pentagon sau la Aliaţi.

Pe 14 martie, DSCA a eliberat certificarea necesară livrărilor către MApN și a notificat Congresul SUA despre tranzacția cu Guvenul României. Termenele de livrare ale blindatelor pentru România nu au fost făcute publice, dar este cert că U.S. Army Contracting Command - Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite