ANI cere Camerei Deputaţilor sancţionarea disciplinară a deputaţilor Florin-Costin Pâslaru şi Florin Ionaş Urcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională Anticorupţie (ANI) a cerut Camerei Deputaţilor să aplice sancţiunile disciplinare în cazul deputaţilor Florin Costin Pâslaru şi Florin Ionaş Urcan, ca urmare a rămânerii definitive a rapoartelor de evaluare.

În cazul lui Florin-Costin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD, ANI a solicitat diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum trei luni, se arată într-un comunicat emis de inspectorii de Integritate.

„Fapta deputatului (...) de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10 la sut[ pe o perioadă de maximum trei luni. Sancţiunea se aplică de către Biroul Permanent al Camerei din care face parte deputatul (...)”, se mai arată în documentul citat.

Concret, ANI a constatat, pe 8 noiembrie 2011, că Florin-Costin Pâslaru l-a angajat pe fiului său în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, încălcând astfel prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003. 

Raportul de evaluare privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese a rămas definitiv prin decizia de pe 18 mai 2016 a Curţii Supreme.

În cazul deputatului PNL Florin Ionaş Urcan, inspectorii de Integritate au cerut încetarea de drept a mandatului de deputat, în conformitate cu prevederile legale potrivit cărora „în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) precum şi în cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d), preşedintele Camerei ia act de situaţia de încetare a mandatului de deputat (...) şi supune votului plenului Camerei (...) adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat (...)”.

ANI arată că, pe 4 noiembrie 2013, Urcan, la data faptelor primar al oraşului Luduş, judeţul Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât în perioada exercitării mandatului, 2008-2012, a deţinut, simultan, atât funcţia de ales local, cât şi calitatea de reprezentant din partea autorităţii publice locale în cadrul Consiliului de administraţie al Grupului Şcolar Industrial Luduş, precum şi calitatea de administrator în cadrul a două societăţi comerciale. 

Raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Urcan a rămas definitiv printr-o decizie a Curţii Supreme de pe 23 martie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite