Angajat BGS anchetat penal în urma incidentelor de pe Arena Naţională. Firma, amendată cu 1.000 de lei: „Incidentele, declanşate de galerii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma de pază BGS s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei în urma incidentelor de pe Arena Naţională FOTO Mediafax
Firma de pază BGS s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei în urma incidentelor de pe Arena Naţională FOTO Mediafax

Firma BGS a fost amendată cu 1.000 de lei de Jandarmeria Capitalei ca urmare a incidentelor petrecute pe Arena Naţională cu ocazia meciului de fotbal România – Ungaria. Mai mult, unul dintre angajaţii BGS s-a ales cu dosar penal pentru loviri şi alte violenţe. Firma de pază a anunţat că agenţii care au făcut exces de zel vor fi sancţionaţi.

UPDATE Firma de pază BGS a trimis un comunicat de presă prin care încearcă să explice evenimentele petrecute la meciul de fotbal dintre naţionala României şi cea a Ungariei. 

Redăm comunicatul celor de la BGS:

1. Toate imaginile foto/video vor fi analizate, iar agenţii BGS care au făcut exces de zel vor fi sancţionati.

 

2. Declanşarea evenimentelor din peluze au avut ca origine unele grupuri de suporteri ale echipelor Steaua, Dinamo, Petrolul cât şi gruparea cunoscută sub denumirea “Honor et Patria”. 

 

Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiară, membrii galeriei Stelei s-au bătut între ei, galeria echipei Petrolul a lovit câţiva agenţi de securitate iar cei de la “Honor et Patria” au aruncat la propiu 2 agenţi de securitate BGS peste balustradele de protecţie. 

 

De asemenea, numeroşi membri ai acestor grupări au introdus pe stadion materiale pirotehnice (petarde/torţe) pe care le-au folosit pe durata întregului meci aruncându-le către agenţii de ordine, pe teren şi dintr-o zonă în alta a peluzelor. Aceste materiale sunt de mici dimensiuni iar din informaţiile pe care le-am primit ulterior meciului am aflat că au fost introduse pe stadion ascuse în lenjeria intima, legea nepermiţându-ne percheziţia corporală amănunţită ci doar un control sumar.

 

Aceste grupări au vandalizat mobilierul stadionului (scaune) folosind bucăţile rupte pe post de proiectile îndreptate de asemenea către agenţii de ordine şi jandarmi. Unele dintre proiectile au făcut victime, rănind atât membri ai forţelor de ordine cât şi spectatori.

 

3.Conform legii 10/2012 “ serviciul de asigurare a ordinii şi siguranţei în incinta arenelor sportive, se prestează de către societăţile specializate de pază şi protecţie sau de către Poliţia Locală”. În baza acestei legi, a contractului şi a planului de pază considerăm îndreptăţită implicarea agenţilor BGS în păstrarea sau restabilirea ordinii şi siguranţei în tribune.

Amenzi şi dosare penale

„Societatea privată de securitate contractată de organizator să asigure ordinea şi siguranţă în incinta arenei sportive (BGS – n.r.) a fost sancţionată cu amendă de 1.000 de lei, cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în Planul de acţiune aprobat de unitatea de jandarmi pentru prevenirea introducerii de materiale pirotehnice în arena sportivă”, se arată într-un comunicat emis de Jandarmeria Capitalei.

De asemenea, doi angajaţi ai BGS - şefi de dispozitive în zona Peluza Nord şi Peluza Sud - au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 500 de lei, pentru nerespectarea obligaţiilor ce revin personalului de ordine şi siguranţă, privind controlul corporal la intrarea în arena sportivă, ceea ce a permis introducerea şi folosirea în stadion a materialelor pirotehnice.

Mai mult, faţă de unul dintre angajaţii societăţii de securitate s-a început acţiunea de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe.

Jandarmeria a precizat că în continuare se fac cercetări pentru stabilirea existenţei şi a altor încălcări ale legii, din partea agenţilor de ordine.

30 de suporteri români au fost amendaţi

În urma incidentelor care au avut loc pe Arena Naţională sâmbătă, cu ocazia meciului de fotbal România – Ungaria, peste 50 de persoane au fost identificate de forţele de ordine, dintre acestea 30 fiind sancţionate contravenţional pentru tulburarea ordinii publice. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 18.000 de lei. 

Dintre persoanele amendate, 20 au primit si măsura complementară de interzicere a accesului la competitiile si jocurile sportive pe o perioadă de la 6 luni la 1 an.

Mai mult, 46 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală înainte şi în timpul meciului, 12 dintre acestea fiind duse la spital.

„Patruzeci şi şase de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală înainte şi în timpul meciului. 12 dintre acestea au fost duse la spital, trei la spitalul Pantelimon şi nouă la Floreasca. Motivele: diabet, fracturi toracice, fractură membru inferior, traumatisme craniocerebrale minore. Singurul caz mai grav a fost al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit o criză de epilepsie. Toţi au fost români, cu o excepţie, o tânără de 23 de ani, care a suferit o tulburare de ritm”, a declarat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD, citat de Mediafax.

Echipa naţională a României a încheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0), meciul susţinut, sâmbătă, pe Arena Naţională, în compania selecţionatei similare a Ungariei, în etapa a doua grupei F din preliminariile Euro-2016.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Suporteri români, sancţionaţi pentru scandal la meciul România - Ungaria. 20 de români au primit interdicţie de a intra pe stadion

Aproape 30 de suporteri români au fost amendaţi de poliţiştii Capitalei în urma incidentelor petrecute cu ocazia meciului de fotbal România – Ungaria care s-a terminat 1-1. Valoarea amenzilor se ridică la 18.000 de lei. În acelaşi timp, 46 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite