Anchetatorii extind cercetările la Spitalul „Sf. Pantelimon”. Au cerut deshumarea altor cinci pacienţi decedaţi aici în aprilie
0Anchetatorii extind cercetările în dosarul în care doi medici de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București ar fi ucis cu premeditare mai mulţi pacienţi şi cer dezhumarea şi autopsierea a altor cinci persoane care au decedat în luna aprilie, în condiţii similare, la acelaşi spital.
Dosarul legat de decesele suspecte ale mai multor pacienți de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” este unul fără precedent. Ancheta a demarat în aprilie 2024, după ce directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” l-a anunțat pe manager că o asistentă a semnalat că în intervalul 4-7 aprilie 2024 în secția Anestezie și Terapie Intensivă s-au înregistrat nu mai puțin de 17 decese. În această secţie, însă, se vorbește însă despre practici cel puțin suspecte de mai multă vreme.
Au fost demarate mai multe anchete: spitalul a demarat propria anchetă administrativă, Corpul de control al Ministrului Sănătății a început, de asemenea, o anchetă, iar Colegiul Medicilor a decis, la fel, să cerceteze cazul. Culmea e că toate cele trei anchete au concluzionat că informațiile care semnalau decese suspecte nu se susțin.
În schimb, procurorii au continuat cercetările, iar dovezile adunate până în prezent în cazul morţii unui bărbat de 54 de ani au dus la arestarea a două doctorițe. Acum anchetatorii de la Serviciul Omoruri au cerut deshumarea şi autopsierea altor 5 pacienți morţi la Spitalul „Sf. Pantelimon” în condiţii similare, decese survenite la începutul lunii aprilie.
În momentul de faţă, principalele suspecte nu pot da nicio explicaţie plauzibilă în legătură cu numărul mare de decese înregistrate în secţia ATI a Spitalul ”Sf. Pantelimon”, astfel că anchetatorii îi audiază pe rând pe colegii celor două doctoriţe reţinute.
Surse apropiate de anchetă susțin că procurorii vor analiza fiecare foaie de observație a pacienţilor care urmează să fie deshumaţi, pentru a afla dacă și în ce doze li s-a administrat noradrenalină, medicamentul despre care se afirmă că le-ar fi produs decesul, și, mai ales, dacă medicii care i-au tratat au fost suspectele din acest caz sau alți colegi aflați în gardă, informează ProTV.
Dacă în cazul pacienţilor decedaţi în aprilie este destul de greu de stabilit, după trei luni, dacă doza de noradrenalină administrată a contribuit în vreun fel la decesul respectivilor, nu la fel stau lucrurile în cazul pacientului de 54 de ani.
Foaia de observație a bărbatului, care a murit după un stop cardio respirator la o oră după ce i-ar fi fost redusă doza de noradrenalină, este considerată principalul mijloc de probă în acest dosar care se referă la acuzaţia de omor calificat. O altă dovadă este fotografia făcută injectomatului cu care i-a fost administrat medicamentul pacientului din acest caz.
Cel două doctoriţe arestate vor să conteste mandatul de arestare la Curtea de Apel Bucureşti şi speră să fie eliberate şi, în cel mai rău caz, să fie plasate în arest la domiciliu.