„Dosarul Pantelimon” scindează societatea. Psiholog: „Tindem să exagerăm și să fim părtinitori fără a avea o o gândire critică”
0Ancheta procurorilor în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” scoate la iveală noi detalii care par de necrezut. Interesul public este tot mai crescut, iar breasla medicilor este pusă la zid. Psihologul Keren Rosner explică în ce fel va afecta acest caz relația medic-pacient.
Referatul procurorilor în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” arată că o altă metodă de a grăbi decesul pacienților considerați fără șansă ar fi fost aceea de modificare a parametrilor ventilatorului. Mai mulți martori au declarat în fața anchetatorilor că erau obligați să respecte indicațiile verbale ale medicilor incriminați că grăbeau moartea pacienților. Asistenții au mărturisit că alegeau să susțină pe ascuns doza de noradrenalină specificată în foile de observație, pe care medicii o reduceau în fapt fără să facă mențiunea în documentele medicale.
Deși anchetatorii au reușit să obțină probe certe despre moartea unui singur pacient, un bărbat de 54 ani, cu multiple afecțiuni - informațiile obținute de procurori arătând, printre altele, că pacientul a fost testat negativ pentru COVID-19 la internarea în spital, însă la externare (deces) este menționată și infecția cu SARS-CoV-2 - din declarațiile martorilor rezultă că practica de a reduce dozele de noradrenalină la pacienții considerați fără șansă ar fi dus la grăbirea decesului a zeci de persoane. Practica, cel puțin în cazul uneia dintre doctorițe, s-ar fi intensificat din octombrie-noiembrie anul trecut, iar pe lângă reducerea dozei de noradrenalină (deși medicul nu menționa reducerea și în foaia de observație) s-ar fi practicat și reducerea parametrilor ventilatorului, tot cu scopul de a grăbi decesul, cred martorii.
„Martorul a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator”
În referatul procurorilor sunt mai multe mențiuni în acest sens, martorii audiați relatând mai multe astfel de situații.
„(...) a arătat că la un moment dat inculpata Miron Maria a început să observe faptul că în ciuda modificărilor aduse de ea ratei de administrare a noradrenalinei la 1ml/h, tensiunea pacienților nu se modifica în jos, în mai rău. Nu știe dacă aceasta cunoștea cum compensau ei, asistenții, rata mică de noradrenalină administrată, deoarece nu s-au confruntat în vreun fel cu inculpata. La un moment dat martorul a observat la mai mulţi dintre pacienții săi cărora inculpata le modificase rata, că aceasta din urmă le-a ajustat parametrii ventilatoarelor (FIO2) la valori sub 30, chiar și 10, în contextul în care, din experiența sa toți pacienții conectați la aceste ventilatoare au setate valori de peste 50. Valorile de 50 și peste ale ventilatorului, printre altele, au rolul de a menține nivelul de saturație de oxigen a pacientului în cote normale, părerea martorului fiind aceea că prin setarea acestor valori la cote sub 50 saturația de oxigen scade, acesta fiind un alt mod prin care se poate ajunge la decesul pacientului”, menționează procurorii.
Un alt martor relatează că s-ar fi procedat în acest fel chiar în cazul pacientului despre care procurorii au reușit să obțină mai multe dovezi și să investigheze omorul.
„Cu privire la scăderea ratei de noradrenalină din data de 4.04.2024, ora 13:17, (...) (asistentul medical care a îngrijit pacientul) a declarat că infirmiera (...) i-a atras atenția că, după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele Păiuș Mirela și Miron Maria (ultima poreclită la nivelul secției ATI “doamna cu coasa”), infirmiera a observat că rata noradrenalinei pe injectomat fusese redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator. Deși valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50. Văzând acest lucru, (...) a ieșit pe hol și a întrebat cine a modificat rata la ventilator și la noradrenalină, iar în acel moment i-a răspuns inculpata Păiuș Mirela, spunându-i că ea a modificat și că urmează să vină, însă nu a mai venit”, au stabilit procurorii.
Ce le-ar fi putut determina pe doctorițe să acționeze astfel
Comportamentul celor două doctorițe acuzate de omor și plasate în arest preventiv este evaluat pe scară largă, de la declanșarea cazului, preponderente fiind reacțiile negative, care se răsfrâng asupra întregului corp medical.
Psihologul Keren Rosner explică, pentru „Adevărul”, ce le-ar fi putut determina pe cele două anesteziste să grăbească decesul pacienților lor considerați fără șansă de supraviețuire. Psihologul evaluează, de asemenea, impactul acestui caz asupra relației medic-pacient, relație și așa supusă unei grele încercări în timpul pandemiei.
„Dacă ar fi real, cred că temeiul deciziei lor a fost dat după analiza șanselor de supraviețuire a pacienților. Probabil o coroborare a diagnosticelor și a suferinței pacientului versus cât ar mai fi avut de trăit, ca un calcul obiectiv legat de o decizie foarte pragmatică”, explică psihologul. De ce suntem tentați să le punem la zid, chiar și fără să avem acces la informațiile din dosar?
„Emoțional, empatizăm foarte tare cu aparținătorii și cu persoanele bolnave. Oricum suntem nemulțumiți de sistemul medical și avem propriile nemulțumiri, iar astfel de evenimente nu fac decât să confirme că nemulțumirea nostră este justificată și că în spate stau de fapt niște monștri, nu niște ființe umane care prin meseria lor ajută. Tindem să exagerăm și să fim părtinitori fără a avea o o gândire critică, fără să avem cunoștințe medicale, pentru că proiectăm supărarea noastră, acumulată, pe aceste două persoane care, cumva, simbolizează relația noastră cu medicii, relația cu sistemul medical”, detaliază psihologul Keren Rosner.
„Medicii vor fi foarte precauți”
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon va produce efecte pe termen lung, apreciază psihologul. Va determina, pe de o parte, o suspiciune exagerată a pacienților, care vor avea tentația de a se îndoi de verdictul, de diagnosticul, de deciziile medicilor, spune psihologul. Mai mult, se va întâmpla mult mai accentuat ca pacienții să se autodiagnosticheze pe baza informațiilor pe care le caută pe Interne.
O să fie, așa cum se mai întâmplă, dar mult mai accentuat, situația în care pacientul se uită pe Internet și știe mai bine decât medicul și va fi o teamă, teama de a nu fi într-o situație similară. Iar medicii vor fi foarte precauți. Probabil că se simt lezați că se fac generalizări și probabil că vor avea tendința să nu mai fie atât de implicați”, adaugă psihologul.
Nu poate ca în viitorul apropiat să vedem medici mult mai detașați și mai preocupați mai degrabă de a nu le da pacienților lor motive de interpretări.
„Va fi o precauție din ambele părți, va fi o supărare, pentru că pacienții or să aibă un comportament mult mai agresiv, mai acuzator față de medici. Și din partea cealaltă, la fel, va fi o atitudine mai rece, mai detașată și mai indiferentă. Se va întâmpla, dar nu generalizăm. Pentru că sunt oameni lucizi care încearcă să aibă o viziune clară, obiectivă, corectă, și de pe poziția pacientului și de pe poziția medicului”, a mai spus psihologul.
„Asistentele, într-un fel, își salvează breasla”
În tot acest scandal, un câștig de imagine au la acest moment asistenții medicali, apreciază psihologul. Ei sunt considerați în acest caz salvatori, eroi, chiar dacă ar fi trebuit să facă ceea ce le spunea medicul.
„Într-un fel își salvează breasla aceste asistente, pentru că foarte multă lume empatizează cu ele, le susțin, au impresia că sunt eroine, emoțional este impactul foarte puternic. Și în ultima perioadă asistentele erau blamate foarte tare de pacienți, pentru că dacă era o relație bună cu medicul, acesta se interesa, în spitale cel puțin relația cu asistentele întotdeuana era una tensionată, plana suspiciunea că asistenta întotdeauna așteaptă o atenție, că nu este suficient de implicată, că nu este suficient de pregătită. Cam asta era situația în ultima vreme, pentru că foarte mulți medici se plângeau că nu au o colaborare bună cu asistenții, că nu găsesc asistenți bine pregătiți. Ei, acum, cumva, situația asta le scoate din anonimat și e un beneficiu de imagine pentru ele”, a precizat psihologul.
Un verdict favorabil doctorițelor, „o veste peste care se va trece discret”
Cercetările penale în acest caz au fost demarate în cursul lunii aprilie 2024, iar până la o trimitere a dosarului în judecată, dacă vor exista suficiente probe pentru acest lucru, mai este cale destul de lungă. am întrebat psihologul ce se va întâmpla dacă la finalul unui eventual proces cele două doctorițe vor fi declarate nevinovate, ce impact va avea acest verdict în societate.
„O să fie foarte greu de crezut, deja societatea s-a divizat, sunt foarte mulți cei care cred în vinovăția medicilor, cariera lor probabil va fi distrusă și foarte greu își vor reface imaginea, doar dacă apare și un eveniment pozitiv care să echilibreze furia și toată pornirea emoțională împotriva medicilor în situația prezentă”, a explicat psihologul.
Cât despre explicațiile specialiștilor din domeniul ATI, care nu susțin poziția procurorilor, pe acestea societatea nu este prea dispusă să le ia în calcul, să le analizeze, dintr-un motiv simplu. „Planează suspiciunea că medicii se apără între ei și au impresia că ceea ce spun nu este adevărul, ci este parțial adevărul sau nuanțat, astfel încât să-și apere colegii. Când furia începe să escaladeze, există nevoia de a-ți găsi justifcări, iar justificarea este să crezi că acești medici sunt vinovați și că totul este așa cum ni se prezintă, într-un mod catastrofic. Iar specialiștii sunt foarte timizi și ei vin foarte delicat să explice, pe când cealaltă parte este foarte agresivă. Ei se bazează pe niște date precise, nu pe impresii emoționale, nu pe trăirea exclusiv emoțională și reacția emoțională, ci au nevoie de dovezi și trebuie să vină cu argumente științifice, iar aceste argumente sunt în momentul acesta greu de găsit, având în vedere și situația cu presiunea mediatică, presiunea populației, opinia publică. E o situație inedită și o situație greu de evaluat. M-ați întrebat ce o să se întâmple dacă o să fie nevinovate. Probabil că o să treacă foarte discret această veste și va continua să rămână convingerea inițială că ele de fapt sunt vinovate și că au reușit să își aranjeze și să scape. Nu vor fi crezute sută la sută de multă lume, pentru că cei care sunt porniți n-o să asculte de argumente, la un moment dat, deja este inflamată societatea”, a conchis psihologul.
Cum a evoluat numărul deceselor în secția ATI
La practicile de a grăbi decesele pacienților care se considera că nu mai pot fi salvați s-ar fi recurs, rezultă din ancheta procurorilor, din cauza numărului mare de cazuri grave aflate în alte secții ale spitalului și pentru care nu se putea face admiterea în ATI, unde cele 25 de paturi erau ocupate.
Asistenții nu au mai suportat situația și au început să discute mai întâi între ei, după care au anunțat directorul de îngrijiri medicale, totul culminând cu o anchetă de presă publicată de cetățeanul.net. După demararea anchetei penale, numărul deceselor pe secția ATI a scăzut simțitor, spun procurorii. În același timp a crescut în schimb numărul pacienților ATI aflați fizic pe alte secții, din cauza lipsei locurilor în secția ATI.
În luna mai 2024, luna imediat următoare demarării anchetei, „s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese, în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023 – 30.04.2024 era de 67/lună”, au concluzionat procurorii.