Ambasadorul României în Kenya, rechemat în țară după un derapaj rasist. Ce a putut să spună la o reuniune ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în Kenya a fost chemat în țară în urma unui scandal diplomatic de amploare. Dragoș Viorel Țigău a afirmat în timpul unei reuniuni la ONU că „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere.

Dragoș Viorel Țigău, ambasadorul României în Kenya FOTO Twitter
Dragoș Viorel Țigău, ambasadorul României în Kenya FOTO Twitter

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe a fost declanșată deja procedura de revocare a acestuia din funcție. Măsura vine după un incident petrecut la sfârșitul lunii aprilie, dar de care s-a aflat recent.

În cadrul unor discuții cu grupul de diplomați din Europa de Est în timpul unei reuniuni la ONU, aceasta a afirmat că „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, conform site-ului Kenyan Foreign Policy

Comentariul, perceput de o parte dintre cei care au participat la întâlnire ca fiind insensibil și lipsit de respect, a determinat grupul african de diplomați să solicite clarificări.

Diplomații africani au subliniat importanța promovării unui climat de respect reciproc, înțelegere și sensibilitate în sfera diplomatică, solicitând măsuri adecvate pentru a aborda incidentele care pot submina relațiile diplomatice și pot perpetua stereotipuri sau părtiniri.

Ambasadorul nu a informat Centrala MAE

De asemenea, în comunicatul MAE se precizează că imediat ce instituția a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară. Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE va declanșa imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată.

"MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023.

În ceea ce privește remarca din timpul reuniunii, ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris.

Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil", a transmis MAE.

Un episod izolat

"Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare", au transmis reprezentanții instituției.

Totodată, aceștia speră că "acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale.

Toate aceste elemente au fost comunicate grupului ambasadorilor africani la București la nivel de secretar de stat pentru strategii diplomatice și afaceri globale, în cadrul unei reuniuni ce avut loc ieri la sediul MAE", se precizează în comunicatul de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite