Suspectul în cazul atacului de la Paris împotriva unor kurzi susține că a acționat pentru că este „rasist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarul francez suspectat că este ucis trei kurzi și a rănite alte trei persoane în apropierea unui centru cultural kurd din Paris susține că a acționat pentru că este „rasist”, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Suspectul atacului din Paris ar fi acționat pentru că este „rasist” Foto Captură Twitter
Suspectul atacului din Paris ar fi acționat pentru că este „rasist” Foto Captură Twitter

Suspectul, un fost conductor de tren de naționalitate franceză, a făcut uz de arma sa de mai multe ori vineri, 23 decembrie, cu puțin înaintea prânzului, pe o stradă din centrul Parisului, într-un cartier frecventat de comunitatea kurdă.

Bărbatul a fost neutralizat de câteva persoane înainte de intervenția oamenilor legii. În timpul audierii sale acesta a precizat că a acționat pentru că este „rasist”, potrivit AFP.

Lângă suspectul acestui atac din Paris, care a fost rănit ușor în zona feței, a fost găsită „o valiză” în care se aflau „două sau trei încărcătoare, o cutie de cartușe calibrul 45 cu cel puțin 25 de cartușe în interior”, mai precizează AFP. Arma folosită de către suspect a fost un Colt 45 din anul 1911 al armatei americane, „cu aspect uzat”.

În urma atacului au fost ucise trei persoane, o femeie și doi bărbați, în timp ce un bărbat a fost rănit grav și alți doi au răni mai ușoare, potrivit celui mai recent bilanț din acest caz. 

Suspectul a fost plasat în arest, iar poliția judiciară a deschis o anchetă pentru asasinat, tentativă de asasinat, violențe voluntare cu arma și încălcarea legislației privind armele. Procurorul Parisului, Laure Beccuau, susține că pista unui atentat terorist a fost îndepărtată în acest stadiu al anchetei.

Bărbatul „a dorit să atace străini” și „din câte se pare, a acționat singur”, a precizat ministrul de interne Gerald Darmanin.

„Nu este sigur că a vrut să asasineze aceste persoane (...) că a vizat în mod specific kurzi”, a subliniat el, în timp ce în comunitatea kurdă au apărut zvonuri despre un „atac politic”.

Președintele Macron a condamnat atacul din Paris, pe care l-a descris ca un „atac odios” căruia „kurzii din Franța i-au fost țintă”. La cererea acestuia, prefectul de poliție din Paris îi va primi sâmbătă pe responsabilii comunității kurde, care au anunțat, de altfel, o manifestație la mijlocul zilei.

Suspectul era inculpat încă din decembrie 2021 pentru violență cu armă, cu premeditare și caracter rasist, pentru fapte comise pe 8 decembrie 2021. Acesta este suspectat că a rănit cu arma albă migranți într-o tabără din Paris și le-a tăiat corturile, potrivit unei surse din poliție a AFP. După un an de detenție provizorie, acesta a fost eliberat pe 12 decembrie, conform legii, și plasat sub control judiciar, a precizat procurorul Parisului.

Mai mult decât atât, acesta a mai fost condamnat în 2017 la șase luni de închisoare cu suspendare pentru posesia ilegală de arme și, în iunie 2022, la 12 luni de detenție pentru violențe cu arma comise în anul 2016, condamnare împotriva căruia a făcut recurs.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite