Avocat condamnat la închisoare pentru rasism. Motivul pentru care a sărit cu un cuțit la un bărbat de etnie romă

0
Publicat:

O instanță de judecată a stabilit că avocatul l-a amenințat cu moartea pe un bărbat doar pentru că este de etnie romă și i-a adresat în public numeroase apelative rasiste.

Avocatul și-a recunoscut fapta, dar nu și motivația din spatele ei FOTO arhivă Adevărul
Avocatul și-a recunoscut fapta, dar nu și motivația din spatele ei FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe un avocat din județul Bacău la 7 luni de închisoare pentru amenințare, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere.

Bărbatul a fost obligat și să îi plătească 5.000 de lei drept daune morale unui bărbat de etnie romă pe care l-a amenințat cu un cuțit și i-a adresat jigniri și apelative rasiste. De asemenea, instanța l-a obligat la tratament medical până la însănătoșire sau obținerea unei ameliorări care să înlăture stării de pericol. Decizia instanței nu este definitivă.

Anchetatorii au stabilit că, pe 28.05.2020, în timp ce se afla în parcarea amplasată în spatele sediilor Judecătoriei Onești şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, avocatul s-a înarmat cu un cuţit, pe care l-a luat anterior din apartamentul mamei sale, și pe fondul supărării cauzate de dispariţia animalului său de companie, un câine, precum şi a bănuielilor cu privire la faptul că acesta ar fi fost sustras de cetăţeni de etnie romă, s-a dus glonț la primul bărbat de etnie romă care i-a ieșit în cale.

A început să îl amenințe cu moartea și cu acte de violenţă fizică și a început să facă remarci degradante referitoare la originea etnică a acestuia în timp ce flutura prin fața lui cuțitul. „Te tai, cioară borâtă, îţi tai şi ţiganca, te tai şi pe tine”, ,,trebuie să piară rasa ţigănească”, sunt doar câteva dintre expresiile jignitoare pe care avocatul i le-a adresat.

„Țigani borâți, mi-ați furat cățelul”

Martoră la întregul incident a fost soția bărbatului de etnie romă. Audiată în cursul urmăririi penale şi apoi a judecăţii, femeia a declarat că, la debutul incidentului, avocatul i-ar fi reproşat ei, cât şi părţii civile, pe un ton agresiv, furtul unui căţel, iar apoi a început să înjure şi să facă referiri acuzatoare la etnia romă.

„A început să mă înjure pe mine, pe soţul meu şi pe ţigani în general. Ne-a făcut nespălaţi, hoţi, mizerabili, ne înjura de morţi, de rasă. I-am spus că, dacă are ceva cu noi, să mă înjure personal, să lase familia şi rasa în pace”, a declarat femeia. 

„Țigani borâți, mi-ați furat cățelul, voi, țiganii, tot furați”, le-a strigat avocatul şi a scos un cuţit din buzunar, iar apoi a început să îi amenințe cu moartea.

„Că ne taie, că ne omoară împreună cu toată familia, s-a apropiat de soţul meu cu cuţitul în mână şi, în timp ce se apropia, ne înjura de morţi, de rasă”, a mai adăugat femeia de etnie romă.

„Mi-ai furat căţelul, ai văzut căţelul pe drum şi l-ai furat”, și-a continuat seria de insulte avocatul.

Dezarmat și imobilizat de un jandarm

Un jandarm care asigura paza la structurile amintite a încercat să îl calmeze pe avocat, dar nu a reușit, fiind nevoit să aplice o tehnică specifică ca să îl deposedeze de cuțit.

„Fiind ameninţat el însuşi, martorul (n.r. jandarmul) a aplicat inculpatului o tehnică specifică de dezarmare, reuşind astfel să îl deposedeze pe inculpat de cuţit, după care a solicitat deplasarea la faţa locului a unui echipaj de jandarmi. Urmare a solicitării martorului ..., la faţa locului, s-a deplasat echipa de intervenţie din cadrul Detaşamentului nr. 3 de Jandarmi …,  formată din martorii …, …, care l-au identificat pe inculpatul … şi au ridicat de la locul faptei un cuţit cu lama de 11 centimetri, folosit de acesta pe parcursul conflictului”, au detaliat anchetatorii.

Audiat în cursul urmării penale, jandarmul a declarat că ,,injuriile se refereau cu predilecţie la etnia lor, spunea de exemplu <balauri borâţi> şi ameninţarea consta în aceea că le spunea că o să-i taie dacă nu îi dau căţelul înapoi.”

Avocatul a recunoscut că, în timp ce flutura un cuţit în mâna stângă, l-a ameninţat verbal pe bărbatul de etnie romă.

„Inculpatul fiind tensionat şi crezând că animalul său de companie fusese furat de membrii unei comunități de romi din …, însă nu a recunoscut unul dintre motivele ce i-au animat acţiunea agresivă asupra părţii civile, anume apartenenţa la etnia romă a acesteia”, se menționează în rechizitoriu.

„Personalitate de tip instabil emotional și manifestări iritativ-impulsive”

Avocatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice pe 24.11.2022, iar o comisie constituită la nivelul Serviciului de Medicină Legală Bacău a stabilit că acesta prezintă diagnosticul psihiatric de psihosindrom de dependenţă etanolică; tulburare de personalitate de tip instabil emoţional. Examinarea psihologică a avocatului a evidenţiat manifestări iritativ-impulsive pe fondul consumului de alcool.

Acesta este și motivul pentru care instanța a dispus obligarea avocatului la tratament medical până la însănătoșire sau obținerea unei ameliorări care să înlăture stării de pericol. Judecătorii nu au trecut însă cu vederea adevăratul motiv care a stat în spatele gestului șocant al avocatului.

„Instanţa observă că inculpatul a avut, constant, o atitudine procesuală, de recunoaştere parţială a infracţiunii de ameninţare, acesta recunoscând actele de ameninţare verbală asupra părţii civile, nerecunoscând însă motivaţia acţiunilor sale.

Or, întregul probatoriu administrat în ambele faze procesuale, dovedeşte, fără putinţă de tăgadă, că motivul principal al comiterii infracţiunii de ameninţare de către inculpat a fost acela că partea civilă făcea parte din etnia romă.

Astfel, potrivit declaraţiei inculpatului, în momentul în care i-a văzut pe cei doi, partea civilă şi a sa concubină, căutând în gunoaie, a tras concluzia că animalul său de companie ,,nu putea fi furat decât de nişte ţigani”, a concluzionat instanța de judecată.

„Prezintă periculozitate ridicată”

Magistrații consideră că gestul avocatului trebuie sancționat corespunzător din mai multe motive: a fost comis în public, a creat o stare de pericol asupra unei persoane, dar și pentru că a avut o motivație rasistă.

„Cu privire la gradul de pericol social concret al faptei săvârşite de inculpat, instanţa apreciază că aceasta prezintă periculozitate ridicată, având în vedere, în primul rând, natura relaţiilor sociale lezate, respectiv cele referitoare la libertatea psihică a persoanei, care reprezintă o componentă esenţială a libertăţii individuale, precum şi cele ţinând de libertatea de apartenenţă etnică.

În al doilea rând, modul de comitere a faptei de către inculpat, anume ameninţările cu moartea şi cu acte de violenţă fizică asupra persoanei vătămate, exercitate în loc public, de faţă cu mai multe persoane, în plină zi, în timp ce inculpatul manipula un cuţit”, explică instanța de judecată.

Judecătorii au detaliat și considerentele care i-au determinat să îi acorde daune morale bărbatului de etnie romă.

„Prejudiciul moral a constat în efectul negativ suferit de partea civilă, ca urmare atingerii aduse onoarei, demnităţii sale, inclusiv prin deteriorarea percepţiei celorlalţi asupra persoanei sale, raportat la etnia sa. Cu siguranţă, partea civilă s-a simţit umilită de acţiunile inculpatului, aceasta fiind acuzată de inculpat, fără existenţa vreunei date plauzibile, că i-ar fi furat câinele, fiind ameninţată cu un cuţit, fiind ponegrită, totul pe motive etnice, în loc public, de faţă cu multe persoane”, au conchis magistrații.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite