Adrian Năstase a primit aviz pozitiv pentru eliberarea condiţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase a fost încarcerat în vara anului 2012 FOTO Adevărul
Adrian Năstase a fost încarcerat în vara anului 2012 FOTO Adevărul

Fostul premier Adrian Năstase ar putea fi eliberat înainte de termen din închisoare, după ce Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv cererii de eliberare condiţionată.

UPDATE 16.00 Năstase a obţinut o reducere a pedepsei cu 45 de zile după ce a scris o carte în penitenciar, au declarat surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit surselor citate, iniţial, Năstase a depus o cerere la conducerea Penitenciarului Jilava, în care a anunţat că doreşte să muncească pe durata perioadei de detenţie, mai precis să realizeze „o lucrare ştiinţifică".

Ulterior, cererea fostului premier a fost aprobată, iar acestuia i s-a pus în vedere că poate lucra între opt şi zece ore pe zi, având obligatoriu două zile libere pe săptămână.

Potrivit aceloraşi surse, lui Năstase i-a luat aproximativ o lună şi jumătate să scrie cartea, timp în care a lucrat efectiv 30 de zile.

„Pentru două zile de muncă, un deţinut câştigă o reducere de pedeapsă de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un deţinut obţine o reducere de pedeapsă de 45 de zile", a precizat purtătorulul de cuvânt al ANP, Georgiana Gherman.

Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase s-a materializat printr-o carte, intitulată "România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene", care a fost ulterior publicată de o editură acreditată pe lângă Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior.

Membrii comisiei au considerat că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat Adrian Năstase, băzându-şi decizia pe activităţile pe care acesta le-a desfăşurat în timpul arestului.

Adrian Năstase va compărea în faţa unui complet de judecători care vor decide dacă validează avizul comisiei de la Jilava sau îl vor ţine pe fostul premier în detenţie până când acesta îşi va termina de ispăşit pedeapsa.

Avizul dat de Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Jilava are rol consultativ.

„Eliberarea condiţionată este o procedură în conformitate cu legea. Comisia respectivă a luat în discuţie situaţia dlui Năstase şi a apreciat că s-a împlinit termenul la care ar putea fi eliberat, respectiv o treime din pedeapsa aplicată. Acesta a avut în vedere însă şi zilele câştigate de Adrian Năstase odată cu acea spitalizare şi în al doilea rând cu activităţile prestate în penitenciar şi activitatea intelectuală desfăşurată, respectiv publicarea a trei cărţi. Judecătorii vor fi cei care vor dispune eliberarea. Dosarul a plecat deja spre judecătorie, vom fi citaţi şi vom susţine acest aviz favorabil al comisiei”, a declarat Ion Cazacu, miercuri, la România TV. Avocatul a precizat că, dacă hotărârea instanţei nu va fi favorabilă, aceasta poate fi atacată cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu încă trei zile.

„Precizez că spre sfârşitul lunii ianuarie s-ar putea să fie aprobată propunerea comisiei şi Adrian Năstase să fie în libertate”, a mai spus Cazacu.

image

Foto

Adrian Nastase targa foto pappics
Adrian Nastase targa foto pappics

Poliţiştii sosesc să-l ridice pe Adrian Năstase de la reşedinţa din strada Zambaccian. FOTO Pappics gallery-link

La 12 februarie, instanţa va lua în considerare avizul favorabil dat de comisia de la Jilava şi va decide dacă îl va pune în liberate pe fostul premier.

Luni, avocaţii lui Năstase au explicat că activităţile intelectuale desfăşurate de fostul premier în închisoare i-ar putea aduce acestuia o reducere a pedepsei.

„Adrian Năstase ar trebui să fie eliberat pe 16 februarie 2013“, a spus unul dintre avocaţii fostului premier. Întrucât Năstase va compărea în faţa instanţei pe 12 februarie, acesta ar putea să iasă mai repede cu doar câteva zile.

Adrian Năstase a fost condamnat în iunie 2012 la doi ani de închisoare, însă fiindcă are peste 60 de ani el trebuie să ispăşească doar o treime din pedeapsă, respectiv opt luni. Fostul premier a fost încarcerat în Penitenciarul Jilava, la sfârşitul lunii iunie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite