Adjunctul Avocatului Poporului a fost la Pungeşti pentru a discuta cu autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului a demarat, pe 11 decembrie, o anchetă privind incidentele din decembrie 2013 de la Pungeşti, iar adjunctul instituţiei, Ionel Oprea, a fost în localitate, pentru a discuta cu autorităţile.

Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la cazul de la Pungeşti, iar reprezentanţi din cadrul sediului central al Avocatului Poporului au discutat, pe 12 decembrie, cu conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În aceeaşi zi, reprezentanţi ai biroului teritorial Iaşi al Avocatului Poporului s-au deplasat în comuna Pungeşti, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii primăriei.

„Adjunctul Avocatului Poporului, domnul Ionel Oprea, s-a deplasat la Pungeşti în data de 17 decembrie 2013, însoţit de membri ai Biroului Teritorial Iaşi al Avocatului Poporului. În localitate, adjunctul Avocatului Poporului a purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Pungeşti, ai Postului de Poliţie din comună, precum şi cu locuitorii din Pungeşti. Rezultatele anchetei în cazul Pungeşti vor fi făcute publice în momentul finalizării cercetărilor”, arată Mediafax.

250 de localnici au comemorat Răscoala ţărănimii din anul 1907

Aproximativ 250 de localnici din Siliştea - Pungeşti, judeţul Vaslui, au comemorat, duminică, timp de trei ore, Răscoala ţărănimii din anul 1907, printr-o slujbă religioasă şi un miting de protest desfăşurat în apropierea perimetrului deţinut de Chevron în zonă.

Iniţial, localnicii şi activiştii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliştea, unde doi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul judeţean, către localitatea Pungeşti, pentru a aprinde lumânări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907.

Pe 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

Pe 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat pe 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi pe 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Pe aceeaşi temă:

Patrule mixte, formate din jandarmi şi poliţişti, pe străzile Pungeştiului. 40 de persoane s-au ales cu dosare penale

Chiar dacă situaţia s-a liniştit în zonă, jandarmii încă mai patrulează în echipe mixte cu organe de poliţie pe DJ 159, cel care face legătura dintre Vaslui şi comuna Pungeşti.

FOTO VIDEO Comuna Pungeşti, declarată „zonă specială de siguranţă publică“

Conducerea Poliţiei Vaslui a emis o dispoziţie prin care comuna Pungeşti devine „zonă specială de siguranţă publică“, fapt ce presupune controlul strict al oamenilor şi vehiculelor care tranzitează localitatea.

Oreste, în scandal cu şeful DPIR Vaslui, aflat în stare de ebrietate

Realizatorul de televiziune Oreste Teodorescu a avut o altercaţie verbală, sâmbătă seară, cu şeful dela Detaşamentul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (DPIR), în urma căruia, fosta vedetă TV, a făcut o plângere penală.

FOTO VIDEO Protestele de la Pungeşti au fost „puse în scenă”, în centrul Londrei, de un grup de tineri români

Pentru a duce peste graniţe ceea ce s-a întâmplat în zilele de protest de la Pungeşti, un grup de tineri români a simulat atitudinea jandarmilor faţă de manifestanţii şi sătenii care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist, printr-o „scenetă” jucată în centrul Londrei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite