A treia zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor. Forțele de ordine împiedică intrarea utilajelor mari în Capitală, în lipsa autorizației
0Intrările în București ar putea fi blocate de fermieri și transportatori, iar poliția este în alertă. Filtre ale poliției și jandarmeriei nu permit accesul tilajelor mari pe motiv că nu au autorizație. Pe de altă parte, sute de fermieri se îndreaptă către Capitală.
Polițiștii și jandarmi care fac filtre la intrarea în Municipul București, nu permit accesul utilajelor mari din cauză că nu au autorizație. Protestatarii nu au spus exact ce se va întâmpla când ajung în oraș.
Potrivit Digi24, o coloană de tractoare, conduse de fermieri, a plecat din Lehliu Gară, spre București, acestea circulă cu 10-15 km/oră și este posibil ca DN3A să fie blocat astăzi. Și din Călărași au plecat fermieri cu tractare, conform sursei citate.
Pentru că vorbim de proteste spontante, autoritățile nu știu câți protestotari ar putea ajunge în Capitală, așa că rămân în alertă.
Încă de joi seară fermierii și transportatorii au încercat să ajungă în Piața Victoriei, însă au fost blocați de poliție și jandarmerie, pentru că nu aveau autorizație. Însă, vineri dimineață, pe șoseaua de centură, la Chiajna, protestatarii erau prezenți cu autovehiculele mari.
Deși politicieni precum Diana Șoșoacă și George Simion s-au dus la Chiajna pentru a discuta cu protestatarii, aceștia nu au fost bine primiți.
Pe de altă parte, Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului spune că nu a fost contactat în legătură cu acest protest.
„Nu m-a consultat nimeni în legătură cu protestul fermierilor. Eu am autorizat absolut toate protestele, chiar și pe cele împotriva mea. Dar acum, nu m-a întrebat nimeni. Nici măcar prefectul nu m-a contactat.”, a transmis acesta.
La rândul lui, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă a transmis în cadrul unui jurnal televizat că respectă dreptul la protest, care este garantat de Consituție și apărat de statul român, dar că este nevoie de respectarea normelor, respectiv de obținerea unei autorizații.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că „organele de ordine nu fac altceva decât să aplice legea” și că protestatarii nu vor intra în oraș fără autorizație, conform Digi24.
Fermierii și transportatorii protestează
Problemele pentru care transportatorii și fermierii au ieșit la protest sunt legate de creșterea prețurilor și a taxelor, dar și de timpul lung petrecut în vămi. De asemenea, obligativitatea de a înmatricula toate utilajele și de a le supune inspecțiilor tehnice periodice (ITP) îi revoltă pe protestatari, potrivit Realitatea Plus.
Discuțiile cu Guvernul nu au dus la o soluție pentru încetarea protestelor și vor fi reluate săptămâna viitoare.
De altfel, delegația protestatarilor era așteptată pentru discuții de Prefectul Capitalei, însă dialogul cu Prefectul a fost refuzat pentru că nu au fost lăsați să ajungă în piața Victoriei, potrivit ȘtirileProtv.
„Ne-am săturat să se mute pisica dintr-o curte în alta. Nu mai suportă nimeni. Lăsați-ne să mergem la Guvern!”, a afirmat unul dintre reprezentanții fermierilor, conform sursei citate anterior.
Între timp, fermierii din toată țara se organizează. Cei din zona de Vest a țării protestează astăzi, 12 ianuarie, de la ora 10:00, în Arad, Tmișoara și Lugoj.
„Haideți să fim uniți, să arătăm că și cu noi se poate. Cei din Buc așteaptă să ieșim și noi. Succes și vă mulțumesc frumos pentru colaborare, parteneriat, susținere, etc. Împreună putem! PS. Dacă ne strângem mulți sper să fie voluntari (chiar și oameni care nu sunt fermieri) care să ne aprovizioneze cu cele necesare (mâncare, apă, etc). Important este să rezistăm. Porniți de acasă începând cu ora 10 și ne vedem pe traseu.”, se arată într-o postare pe Facebook a unuia din organizatorii protestelor fermierilor din zona de Vest, Alexandru Văduva.
Proteste ale transportatorilor și fermierilor sunt în mai multe zone din țară, cum ar fi Buzău, Galați, Suceava, Botoșani, Satu Mare și nu numai.