A picat testul cu detectorul de minciuni, dar a scăpat de acuzația de crimă. Motivul este uluitor

0
Publicat:

Sentința prin care o pensionară de 75 de ani din județul Harghita, acuzată că și-a omorât vecina de 92 de ani, a fost declarată nevinovată arată că femeia a fost supusă și testului cu detectorul de minciuni. Testul a fost efectuat însă prin traducător.

O româncă din Harghita a fost supusă testului cu detectorul de minciuni prin traducător FOTO Arhivă
O româncă din Harghita a fost supusă testului cu detectorul de minciuni prin traducător FOTO Arhivă

„Adevărul” a prezentat în cursul lunii decembrie 2022 cazul unei femei de 75 de ani din județul Harghita, declarată nevinovată, în primă instanță, după ce a fost trimisă în judecată cu acuzația că și-a omorât vecina în vârstă de 92 de ani care locuia singură.

Pensionara de 75 de ani a fost acuzată că „a aplicat o lovitură cu un topor în zona capului victimei, în vârstă de 92 de ani, aceasta suferind leziuni traumatice la nivelul capului, după care a dus-o, într-o pătură, în pivnița aceluiaşi imobil, unde victima, lipsită de ajutor datorită stării precare de sănătate, a decedat din cauza hipotermiei din cauza temperaturilor reduse din timpul nopții”.

Testul cu detectorul de minciuni

Chiar dacă testul cu detectorul de minciuni nu este considerat o probă, pentru a avea indicii suplimentare despre caz, procurorul a cerut testarea suspectei cu  detectorul de minciuni. La toate întrebările relevante, relevante inculpate a răspuns cu NU.

Întrebările au fost:  „Tu ai dus victima în beci, în locul în care a fost găsită?”; „Tu ai proptit cu lemnul ușa de la încăperea din beci unde a fost găsită victima?”; „Tu ești implicată în vreun fel în moartea victimei?”; „Minți când susții că în data de 18.10.2021 victima a părăsit domiciliul tău vie și nevătămată?”. Concluzia a fost că răspunsurile nu au fost sincere, mai exact „răspunsurile au provocat modificări specifice comportamentului simulat”.

Rezultatul testului, irelevant

În urma judecării dosarului, Tribunalul Harghita a decis că probele acuzării nu stau în picioare. Judecătorul a explicat că a o condamna pe femeia pusă sub acuzare în lipsa unor probe clare care să îi demonstreze vinovăția „ar însemna că orice persoană pe a cărei proprietate s-ar descoperi un cadavru şi care nu ar putea explica concret cum a ajuns acel cadavru acolo, s-ar face vinovată în mod automat de comiterea infracţiunii de omor, fără a mai fi necesară administrarea de alte probe”.

În plus, judecătorul a arătat că rezultatul testului cu detectorul de minciuni este irelevant având în vedere lipsa probelor și faptul că inculpata, care vorbește doar limba maghiară, a avut nevoie de traducător.

„Concluziile raportului de expertiză criminalistică pentru detecţia comportamentului simulat nu prezintă relevanţă în cauză deoarece, pe de o parte, nu se coroborează cu alte mijloace de probă, iar pe de altă parte, întrebările au fost adresate inculpatei nu direct, ci prin intermediul unui traducător de limbă maghiară, împrejurare care atenuează semnificativ acurateţea ştiinţifică a concluziilor”, a stabilit Tribunalul Harghita, a cărui sentință nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În aceeași sentință, judecătorul a arătat că  „inculpatul nu trebuie să-şi dovedească nevinovăţia, aceasta fiind prezumată de lege, dovedirea vinovăţiei fiind în sarcina organului de urmărire penală”.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite