A dispărut insula de pe Dunăre, de la Galați. Cea mai nouă atracție turistică din zonă, acoperită de apă
0Limba de pământ formată în mijlocul Dunării la Galați a fost acoperită de apă. În alți ani, nivelul fluviului creștea mai rapid iar insula dispărea încă din toamnă.
Seceta din acest an a făcut ca insula de pe Dunăre să reziste până aproape de Crăciun. Mai mult, în ciuda temperaturilor scăzute, avea o culoare verde aprins, fiind o atracție turistică.
Creșterea rapidă a Dunării i-a surprins, însă, pe gălățeni. Dacă în urmă cu două săptămâni, insula era la locul ei și avea aproape aceleași dimensiuni ca în vară, iată că acum a fost acoperită de apă aproape în totalitate.
Limba de nisip era și în alți ani era acoperită, însă mult mai devreme. Unii gălățeni chiar sperau chiar ca ea să devină permanentă.
„Devenise o pată de culoare pe Dunăre și speram să rămână așa. Ieșeam în fiecare zi la balcon să o admir și să o fotografiez. A crescut nivelul Dunării și a fost acoperită. Așteptăm primăvară, vara, să fie din nou verde și populată cu mii de păsări”, spune un gălățean.
Limba de nisip a fost vizibilă pentru prima dată în 2003. Atunci seceta a lovit puternic România, afectând inclusiv debitul Dunării. Specialiștii au spus că a fost despre cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani.
An de an, porțiunea de pământ s-a extins, ajungând în prezent la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.
„În urmă cu 20 de ani s-a format această insulă de nisip în mijlocul Dunării. Nu deranjează navigația, șenalul navigabil, deoarece între insulă și faleză sunt 350 de metri”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.
Insula „populată” cu flamingo roz
Întrucât insula din mijlocul Dunării, de la Galaţi a devenit un punct de atracție, un artist plastic s-a gândit să o populeze cu 31 de păsări artificiale, flamingo roz, pe 14 august.
Operele de artă plastică au fost realizate de Monica Turcu, scopul acesteia fiind acela de a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice. Păsările exotice roz, din metal şi plexiglas, au putut fi admirate, de pe Faleza Dunării din orașul Galaţi, dar și de pe malul tulcean.
Insula de nisip a fost folosită inclusiv în scopuri politice. Mai mulți politicieni locali au afișat, de-a lungul anilor, mesaje de mari dimensiuni, vizibile de pe întreaga lungime a Falezei Dunării.