VIDEO Studiu american: De ce chiulesc elevii de la şcoală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi elevi cred că absenţa lor nu este observată de profesori. FOTO Shutterstock
Mulţi elevi cred că absenţa lor nu este observată de profesori. FOTO Shutterstock

Şcoala este plictisitoare, se simt mai bine cu prietenii sau pur şi simplu vor să doarmă mai mult. Acestea sunt principalele motive invocate de elevii care au recunoscut că lipsesc de la cursuri în mod frecvent, arată un studiu american.

O cercetare realizată de o asociaţie americană care încearcă să-i aducă pe elevi înapoi în şcoală, Get Schooled, arată că aproape 50% dintre ei chiulesc pentru că „şcoala este plictisitoare“, „nu le plac materiile“, „e mai multă distracţie cu prietenii în afara şcolii“ sau „şcoala începe prea devreme“

Ce fac ei atunci când nu sunt la ore? 65% din ei au spus că stau cu prietenii, iar 35% au ales să doarmă. 

Mulţi dintre ei au susţinut că absenţa lor nici nu a fost observată: 32% au spus că profesorii nu-şi dau seama când lipsesc, iar 42% au raportat că părinţii, de cele mai multe ori, nu văd ce se întâmplă.

„Percepţia elevilor este că adulţii nu observă că lipsesc de la şcoală“, susţine Geoff Garin, cel care a condus interviurile, citat de jurnaliştii „The Huffington Post”.

Specialiştii de la ”Get Schooled” susţin că problema are implicaţii mult mai serioase şi ajunge să le influenţeze viitorul acestor copii. Elevii care chiulesc 20 de zile de la şcoală prezintă un risc cu 20% mai mare de a abandona total şcoala, au arătat studiile cercetătorilor.

Absenţele pe termen lung, şanse reduse de a avea o carieră

Mai mult, realizările elevilor pe plan educaţional sunt afectate chiar şi după cinci absenţe. Cei care lipses de la şcoală mai mult de 10 zile au şanse cu 20% mai mici să termine liceul şi cu 25% mai mici să intre la o facultate, mai arată studiile americanilor.

Iar efectele merg mai departe până la găsirea unui loc de muncă sau păstrarea acestuia.

Elevii spun că ar chiuli mai puţin de la ore dacă ar vedea „o legătură clară între ceea ce li se predă şi  locul de muncă pe care şi-l doresc“, dar şi dacă profesorilor le-ar păsa mai mult de performanţa lor, mai relevă studiul ”Get Schooled”. 

În primăvara anului 2012, fundaţia a lansat un raport în care se relatează cât de des lipsesc elevii de la şcoală:  între cinci şi şapte milioane de elevi sunt absenţi cronici, adică chiulesc de la cursuri cel puţin 10% din timpul pe care ar trebui să-l aloce şcolii, cei mai afectaţi fiind copiii săraci.

Una dintre soluţiile propuse de asociaţia Get Schooled este cooptarea celebrităţilor americane, rapperi, actori, sportivi, cum ar fi Sean Paul, Pharrell, Nicki Minaj, Tyra Banks sau Chris Canty, în campania de reducere a abandonului şcolar. Elevii îşi pot alege unul dintre aceste VIP-uri pentru a le da trezirea dimineaţă, printr-o alarmă personalizată.

Iată mesajul cunoscutului rapper Pharrell către tineri:

În România, 12% din copiii de la ţară povestesc că li se întâmplă să lipsească de la şcoală pentru a participa la diverse munci agricole. Iar proape un sfert din ei trebuie să muncească în gospodărie înainte sau după terminarea programului de şcoală, arată un studiu din 2012 lansat de World Vision România. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite