VIDEO Mesajul lui Nicu Covaci de la Phoenix, prin care susţine 6% din PIB în educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa Phoenix a anunţat că sustine campania "6 pentru educaţie", iniţiată de curând de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în numele studenţilor nemulţumiţi de subfinanţarea educaţiei în România, cerând alocarea celor 6% din PIB promise prin Legea Educaţiei Naţionale.

”Raportat la problemele actuale din România, considerăm că un foarte mare aport îl aduce o slaba finanţare a educaţiei. Problemele cu care se confruntă studenţii au fost prea mult timp neglijate, iar condiţiile în care supravieţuieşte sistemul de învăţământ nu sunt deloc mulţumitoare. Este nevoie de o schimbare pentru a intra în normalitate”, susţin reprezentanţii Transsylvania Phoenix.

Pe site-ul campaniei lansate de cei de la ANOSR, "6 pentru educatie", este postat şi un film cu mesajul de susţinere în care apare Nicu Covaci.

”Prin intermediul Campaniei ”6 pentru Educaţie”, ANOSR, alături de alţi reprezentanţi ai grupurilor sociale implicate direct în domeniul educaţiei, cer Guvernului României şi factorilor decidenţi să îşi asume real responsabilitatea pentru starea sistemului educaţional din România, să conştientizeze importanţa investiţiei în educaţie ca sursă de dezvoltare sustenabilă a statului pe termen lung, beneficiile pe care aceasta le poate genera la nivelul societăţii şi rolul pe care aceasta îl poate juca în ieşirea României din criza economică şi totodată să respecte asumările făcute la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei. În acest sens, cerem alocarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru educaţie aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale şi Pactul Naţional pentru Educaţie semnat de toate partidele parlamentare în 2008. Considerăm că sistemul de educaţie nu mai poate trăi din cârpeli şi peticeli ale problemelor şi este nevoie de o investiţie adecvată în educaţie pentru a scoate educaţia din colaps, care să reflecte tratarea ei cu adevărat ca prioritate naţională”, se arată în motto-ul campaniei ANOSR.


După ce cadrele medicale au ieşit în stradă, studenţii ameninţă şi ei cu proteste şi grevă generală

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse. S-ar putea ajunge şi la grevă, avertizează preşedintele ANOSR. Pe de altă parte, ieri, medicii şi asistenţii medicali au pus capăt pichetelor, promiţând să revină în forţă cu un miting în luna octombrie.

ANALIZĂ Învăţământul superior în cifre: abandon şi taxe în creştere, finanţare redusă. Studenţii cer 6% din PIB

O analiză a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că subfinanţarea din educaţie a afectat şi învăţământul superior, unde rata de abandon după primul an de studiu a ajuns la aproape 50%, iar numărul de studenţi a scăzut, după ce taxele de studiu au crescut în ultimii ani în mai toate universităţile. ANOSR solicită aşadar alocarea celor 6% din PIB pentru Educaţie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite