VIDEO Adevărul Live despre noutăţile de la Capacitate şi Bac 2015: Elevii trebuie să înveţe toată materia pentru examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen mai greu pentru elevii care dau Capacitatea în 2015      FOTO: Adevărul
Examen mai greu pentru elevii care dau Capacitatea în 2015      FOTO: Adevărul

Anul 2015 pune presiune mai mare elevilor care dau Evaluarea Naţională, pentru că vor avea mai multă materie de învăţat pentru examen, în timp ce liceenii nu au parte de mari schimbări la Bacalaureat 2015, poate doar la Matematică, unde subiectele se anunţă cu provocări. Despre noutăţile anului 2015 am discutat astăzi, la Adevărul Live, de la ora 15.00.

Cele mai importante declaraţii:

Cum vi se par aceste schimbări aduse în special la Evaluarea naţională?

Ecaterina Stanca: La Română s-a introdus specia doinei populare, a baladei populare, romanul, care nu erau prevăzute în fosta programă, genul dramatic, dar fără a se specifica comedia ca operă dramatică. Pentru gramatică trebuie să înveţe toate prepoziţiile.

Romanul şi comedia le vor fi de ajutor şi la bacalaureat. După părerea mea este bine venită această schimbare.

George Trifan: Am constatat cu bucurie că s-a introduc ecuaţia de gradul al doilea, care era în programa şcolară, dar pentru că nu era în programa pentru evaluarea naţională, mulţi profesori nu o predau la şcoală, iar elevii ajungeau în clasa a IX-a fără să ştie să rezolve o ecuaţie de gradul al doilea.

Problema este că şi nici acum nu există un exerciţiu care să facă diferenţa între nota 9 şi nota 10. Chiar dacă mulţi profesori s-au plâns că nu există un astfel de exerciţiu la Evaluarea Naţională, se pare că nu a fost introdus nici acum.

Rolul părinţilor în educaţia copiilor

Ecaterina Stanca: La îndemnul părinţilor, cei mici citesc. 

George Trifan: Este foarte important rolul părintelui în succesul profesional. Şi părintele acasă are rolul lui de a-l învăţa pe copil să înveţe. Ne focalizăm pe luare unor note mari, să luăm note mari la bac şi se pierde din vedere un fapt important, că uităm să ne integrăm. 


Elevii care dau la anul examenul de Evaluare Naţională vor avea mai mult de învăţat şi la Română, şi la Matematică. Mai norocoşi sunt liceenii care vor trece prin Bac 2015, examen ce nu aduce schimbări, ba chiar s-ar putea dovedi mai uşor.

Despre toate aceste schimbări vom discuta la Adevărul Live, de la ora 15.00, alături de doi profesori de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”: Ecaterina Stanca, profesoară de Română şi George Trifan, profesor de Matematică-informatică.

Modelele de subiecte pentru examenele naţionale din vara lui 2015, publicate luni de Ministerul Educaţiei, prefigurează schimbări doar la nivelul elevilor de clasa a VIII-a, care vor avea de învăţat materie în plus faţă de colegii lor care au dat Capacitatea în 2014. 

Dacă la Română, copiii vor trebui să ştie şi genul dramatic, romanul, doina şi balada populară, iar la gramatică toate tipurile de subordonate, la matematică lucrurile se complică şi mai tare. Ca să intre la un liceu bun, absolvenţii de gimnaziu vor trebui să ştie în plus faţă de cei care au absolvit anul trecut clasa a VIII-a ecuaţiile de gradul II, corpurile rotunde şi trunchiurile de piramidă, susţin dascălii.

Evaluare Naţională Limba Romana 2015

Evaluare Nationala Matematica 2015

Dacă la Evaluarea Naţională au avut loc schimbări în modelele de subiecte, la Bacalaureat lucrurile au rămas la fel ca anul trecut, susţin profesorii.

Romana Real 2015 Model

Romana Uman 2015 Model

Matematica Mate-Info 2015

Matematica Stiintele Naturii 2015

Matematica Tehnologic 2015


Pe aceeaşi temă:

DEZBATERE Cum se schimbă examenul de Capacitate din 2015

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 Ministerul Educaţiei a publicat modelele de subiecte pentru Capacitate 2015. Ce se modifică

BAC 2015 Ministerul Educaţiei a publicat modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2015. Care sunt noutăţile

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Elevii au răsuflat uşuraţi după prima simulare

SIMULARE BACALAUREAT 2014 Rezultatele anunţă dezastrul de la Bac. Subiectele ar putea fi însă simplificate

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite