SIMULARE BACALAUREAT 2014 Rezultatele anunţă dezastrul de la Bac. Subiectele ar putea fi însă simplificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele slabe de la simularea pentru Bacalaureat arată că mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a XII-a nu ar lua nota 5 la examen, însă profesorii susţin că mai au timp până la vară, când ar putea avea parte de subiecte chiar mai uşoare.

Mai bine de jumătate dintre elevii de clasa a XII-a au luat note sub 5 la simularea examenului de Bacalaureat. Situaţia este şi mai dezastruoasă la clasa a XI- a, unde puţin peste 36% din elevi au reuşit să ia note peste 5. 

Cadrele didactice susţin însă că se aşteptau la rezultate şi mai proaste, iar oficialii deja vorbesc de scăderea nivelului de dificultate a subiectelor la vară. Cel puţin aşa a lăsat de înţeles ministrul delegat Mihnea Costoiu, prezent vineri la Alba Iulia.

„Evident că nu suntem mulţumiţi de rezultatele elevilor la simulările examenelor naţionale, atât la Bacalaureat cât şi la Evaluarea Naţională. În perioada următoare, inspectoratele şcolare vor lua măsuri prin care să încercăm să îmbunătăţim pregătirea tinerilor, precum şi o adaptare a subiectelor acolo unde este nevoie. Nu pot să mă feresc să spun că rezultatele sunt nemulţumitoare. Lucrăm la acest subiect”, a declarat Costoiu.

Deşi incomplete, pentru că nu se precizează rata de promovare (cei cu medii peste 6 la simulare) şi nici notele separat pentru Istorie şi Matematică, datele publicate vineri de Ministerul Educaţiei arată că elevii de clasa a
XII-au au probleme mai ales la proba obligatorie a profilului: doar 42,51% au luat note peste 5 la acest test (Matematică sau Istorie), 52,8% la Limba română, 53,92% la proba la alegere a profilului şi 67,78% la Limba maternă.

Cele mai bune rezultate la simularea Bacalaureatului s-au înregistrat în Sibiu - 65,31% cu note peste 5, la Limba şi literatura română, Cluj - 56,98%, la proba obligatorie şi în Brăila - 67,79 %, la proba la alegere. Oricum, notele obţinute la simulările naţionale nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi discutate la clasă.

„Procente onorabile“ la Română

Profesorii spun că elevii mai pot recupera materia, dar la Matematică acesta este nivelul elevilor, din păcate. „Sunt rezultate bune pentru luna martie, mai sunt peste două luni până la Bac, timp în care elevii pot recapitula. Nu mi se pare o catastrofă la Română, rezultatele sunt onorabile“, a comentat profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti.

Nu de aceeaşi părere este profesorul de matematică Adrian Troie, directorul adjunct al colegiului. „Sunt procente mari, ţinând cont de modul în care se învaţă în ţara asta, dar şi subiectele au fost foarte uşoare“, a spus Troie, arătând că nu putem şti exact nivelul, având în vedere că cifrele nu au fost date defalcat pe Matematică, respectiv Istorie.

În ceea ce priveşte Istoria, „rezultatele nu sunt relevante, avem elevi care au luat nota 9, deşi nu au scris eseul de la subiectul al treilea“, susţine profesorul de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală. Acesta atrage atenţia şi asupra faptului că „profesorii au avut de terminat corectura lucrărilor cu două zile mai devreme decât se anunţase iniţial, iar profesorii nu au avut timpul fizic să le corecteze, mai ales că, faţă de anul trecut, cantitatea de lucrări a fost dublă“.

„Curriculă depăşită, inadecvată, neperformantă“

Pe de altă parte, profesorul Marian Staş, iniţiatorul mişcării „Şcoala pe bune“, vorbeşte într-un comentariu pe blogul său de pe adevarul.ro despre ipoteza „inducerii în eroare“ prin datele prezentate de minister: rezultatele ar fi arătat mult mai rău dacă se prezentau procentele celor care au avut media mai mare de 6 şi dacă ar fi arătat exact situaţia de la Matematică.

„Problemele au fost normale, absolut rezonabile ca dificultate, perfect rezolvabile de nota 6, de un elev care a învăţat onest ce a avut de învăţat“, este de părere Staş.

image
Pseudo-«soluţiile» ministerului sunt praf în ochii opiniei publice şi pasează din nou, laş, responsabilitatea reală, de la decidenţii de sistem către şcoli. Marian Staş, profesor  

„Reiterez cauza principală profundă a acestui rău sistemic: arhitectura curriculară curentă depăşită, inadecvată, neperformantă, în disonanţă structurală cu nevoile de învăţare ale copiilor secolului XXI– atât în ciclul gimnazial, cât şi în cel liceal“, atrage atenţia profesorul. 
 

Calendar Bacalaureat 2014 

Examene:

  • 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
  • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
  • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
  • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
  • 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
  • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
  • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
  • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
  • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale

Rezultate dezastruoase la simularea Evaluării Naţionale

Doar 48,8% dintre elevii prezenţi la simularea Evaluării Naţionale din acest an, care a precedat-o pe cea pentru Bac, au obţinut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba română şi doar 30,4% la Matematică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a comentat în privinţa rezultatelor dezastruoase de la simularea Evaluării Naţionale şi a elevilor care nu au luat în serios testarea, ca nu cumva aceştia să simuleze nota 3 şi la vară.


REZULTATE SIMULARE BAC 2014. Lista procentelor pe judeţe. Aproape jumătate dintre elevi nu au luat nota 5

Răul letal din liceu: monştrii „somnului matematic şi istoric”

Remus Pricopie: 30% promovare la Matematică, un procent extrem de mic când ai subiecte de nivel mediu

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

BACALAUREAT 2014 Ultima zi de examen. Subiectele de la Biologie, Geografie, Chimie şi Fizică, rezolvate la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor de la matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor la Istorie, la Adevărul Live

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 Alecsandri şi Eliade la clasa a XI-a, Caragiale şi Rebreanu la clasa a XII-a. Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite