Victor Ponta îl contrazice pe ministrul Educaţiei: „Clasa pregătitoare ar trebui să rămână la grădiniţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta va discuta cu ministrul Educaţiei despre clasa zero FOTO Adevărul
Victor Ponta va discuta cu ministrul Educaţiei despre clasa zero FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că trecerea clasei pregătitoare, aşa-numita ”clasă zero”, de la grădiniţă la şcoală reprezintă o greşeală. El a arătat că nu este de acord cu această măsură şi a precizat că l-a chemat pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, să aibă o discuţie în acest sens.

„L-am chemat astăzi (n.r.- luni) pe ministrul Educaţiei să-mi explice. Mie mi se pare o greşeală şi vreau să-mi explice exact ce se poate face din acest an, pentru că eu cred că ar trebui clasa pregătitoare să rămână la grădiniţă. Astăzi după-amiază o să am o discuţie cu ministrul Educaţiei, am vorbit doar la telefon şi să vedem din punct de vedere logistic cum putem să aplicăm acest lucru chiar din acest an”, a afirmat  premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai trecut printr-o situaţie similară, în care şi-a contrazis un coleg de Executiv, în iunie 2012, când i-a cerut lui Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei pe atunci, să menţină camerele de supraveghere video la Bac, după ce Pop anunţase că intenţionează să le scoată.

Premierul a mai spus, înaintea şedinţei Uniunii Social Liberale, că actul normativ privind Bacalaureatul profesional se află în Parlament, urmând a fi promulgat.

Bac-ul profesional ”urmează să fie promulgat”

„Legea e în Parlament, va fi votată şi trimisă la preşedinte pentru promulgare. Dacă o promulgă sau nu, nu ştiu să vă spun”, a menţionat Victor Ponta.

Despre această iniţiativă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru ”Adevărul” că "ministerul Educaţiei nu are nicio iniţiativă legislativă în momentul de faţă care să vizeze problematica bacalaureatului", susţinând că este decizia Parlamentului în momentul de faţă.

Mai mult, secretarul de stat din minister Stelian Fedorca a declarat pentru "Adevărul" că ”anul acesta rămâne bacalaureatul naţional”, iar ”Parlamentul decide în privinţa bacalaureatului profesional, nu mai este vorba de ordonanţă de urgenţă din moment ce proiectul intră în discuţie la Parlament". 

Condiţii mai puţin stricte

Ministrul Pricopie, a declarat că va exista în continuare clasa pregătitoare, iar înscrierile vor fi mult mai relaxate şi se vor desfăşura după criterii generale stabilite de către Ministerul Educaţiei şi cele particulare, ale unităţilor de învăţământ.
  
„Aş vrea să precizez pentru a mia oară de la momentul învestirii mele în funcţia de ministru al Educaţiei că până la această oră nu există nicio decizie în legătură cu clasa pregătitoare, alta decât cea legală, respectiv că ea va funcţiona. Anul acesta va fi mai uşor întrucât vorbim de o singură generaţie, respectiv cei care intră în clasa pregătitoare, şi nu ca anul trecut când am avut două generaţii, respectiv cei care intrau în clasa pregătitoare şi cei care intrau în clasa întâi. Totodată, revin şi asupra informaţiei transmise încă din decembrie, care face referire la înscriere, aceasta urmând să fie mult mai relaxată, după criterii generale stabilite de către MECTS şi particulare vizând unităţile de învăţământ", a mai spus Remus Pricopie.

Declaraţii diferite: clasa zero la şcoală sau la grădiniţă

Însă, săptămâna trecută, ministrul a declarat în mai multe interviuri faptul că şi anul acesta clasa pregătitoare rămâne în ciclul primar, iar părinţii vor afla în luna februarie cum îşi pot înscrie copiii la clasa zero.

Declaraţiile noului ministru au venit în contextul în care premierul Victor Ponta susţinuse, încă de anul trecut, mutarea clasei zero înapoi la grădiniţă. Acesta a anunţat chiar din prima zi de şcoală, 17 septembrie 2012, că această clasă pregătitoare trebuie să rămână obligatorie, însă ar urma să fie mutată, cel mai probabil din 2013, înapoi la grădiniţă. 

2012 a fost primul an în care toţi copiii din România, care au împlinit şase ani, în jur de 130.000 în total, au mers obligatoriu la clasa pregătitoare la şcoală, şi nu la grădiniţă, ca până acum, într-un experiment introdus de ultimul guvern PDL, care şi-a propus să reducă fenomenul de abandon şcolar.

Schimbarea i-a pus însă în dificultate pe unii părinţi. În primăvara lui 2012, cei care şi-au înscris copiii la clasa pregătitoare de la Colegiul Goethe au reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) procedura de înscriere a copiilor, respectiv apartenenţa la etnie. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite