Ministerul Educaţiei elimină varianta bacalaureatului profesional în 2013
0Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca a declarat pentru "Adevărul" că ”anul acesta rămâne valabil doar bacalaureatul naţional”, iar bac-ul profesional urmează să fie dezbătut din nou în Parlament şi va intra în vigoare, cel mai probabil, de la anul.
"Parlamentul decide în privinţa bacalaureatului profesional. Nu mai este vorba de ordonanţă de urgenţă din moment ce proiectul intră în discuţie la Parlament. Anul acesta rămâne bacalaureatul naţional", a declarat Secretarul de Stat Stelian Fedorca pentru "Adevărul".
Noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat de asemenea pentru ”Adevărul” că nu are în lucru nicio iniţiativă de legiferare a bacalaureatului profesional, după ce ordonanţa de urgenţă a Ecaterinei Adronescu care prevedea introducerea noului tip de examen chiar din 2013 nu a mai trecut de Guvern în 2012.
Viitorul bacalaureatului profesional, ”în mâna Parlamentului”
Ca atare, introducerea Bacalaureatului profesional anul acesta depinde acum de votul parlamentarilor, în condiţiile în care proiectul de lege care prevedea noul tip de examen chiar din vara lui 2013, alături de bacalaureatul clasic, a rămas din octombrie 2012 în stand-by la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, iar noul ministru al Educaţiei spune că nu are niciun plan în acest sens.
"Ordonanţa de urgenţă privind BAC-ul profesional nu a intrat în nicio şedinţă de guvern în luna decembrie. De la Ministerul Educaţiei am avut alte două Ordonanţe de Urgenţă prin care s-a modificat Legea Educaţiei. Prima îi viza pe rectori, care pot să ocupe acum funcţii în instituţiile statului, iar a doua a schimbat standardele în funcţie de care se pot ocupa posturi la universităţi. Din ce ştiu eu, Bacalaureatul profesional a rămas acum în mâinile Parlamentului", a declarat pentru "Adevărul" şi Cătălin Cindea, de la Biroul de Presă al Guvernului.
Deşi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a încercat să treacă noul tip de Bac prin ordonanţă de urgenţă, la cererea premierului Victor Ponta, în ultimele sale zile de mandat, în perioada sărbătorilor de iarnă, a semnat alte două ordonanţe prin care a relaxat condiţiile de acces la funcţia de rector, dar şi la funcţiile didactice din sistemul universitar românesc.
Amânări repetate din octombrie 2012
Epopeea trecerii bac-ului profesional prin ordonanţă de urgenţă a început în toamna lui 2012, după ce proiectul de lege care prevedea această modificare în Legea Educaţiei Naţionale nu a primit şi girul preşedintelui României.
Ecaterina Andronescu, a hotărât, la sfârşitul lunii octombrie, la cererea premierului Victor Ponta, redactarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind susţinerea Bacalaureatului profesional din 2013.
Ea a precizat atunci că dacă ar fi fost să aştepte o legiferare parlamentară, era foarte posibil ca actul normativ să nu intre în vigoare până în 2013, din cauza procedurilor anevoioase, dar şi pentru că majoritatea parlamentarilor se pregătea pentru campania electorală.
Însă, proiectul ordonanţei s-a plimbat prin ministere pentru avize, cu ceva probleme la Ministerul de Justiţie, şi nu a mai ajuns să intre în dezbaterea Guvernului pentru a fi aprobat până la încheierea mandatului de ministru al Ecaterinei Andronescu.
Senatul a adoptat, în 17 septembrie, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.
Dezbaterea proiectului de lege a fost amânată la nivelul comisiilor Camerei Deputaţilor, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii bacalaureatului profesional, în 10 octombrie.
”Bacalaureatul profesional e o altă invenţie de tip formă fără fond, destinată perpetuării disfuncţiilor vechi ȋn ambalaj nou”, susţineau într-un raport din septembrie 2012 specialiştii de la Expert Forum, organizaţie care susţine aplicare celor 17 măsuri prevăzute de Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008 la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.