Tabere pentru copiii din Diaspora unde aceștia să-și poată descoperi rădăcinile. „Am traversat Oceanul...”

0
Publicat:

Mii de copii din Diaspora vin să-și descopere rădăcinile și să învețe despre țara de origine a strămoșilor, în cadrul unor tabere organizate de Guvernul României. Aceștia participă la zeci de ateliere și fac excursii pentru a descoperi România

Tabăra ARC la Agafton, județul Botoșani. FOTO Cosmin Zamfirache
Tabăra ARC la Agafton, județul Botoșani. FOTO Cosmin Zamfirache

Timp de aproape două luni, 5.000 de copii și adolescenți din Diaspora vin să învețe despre țara lor de origine în cadrul unui proiect organizat de Departamentul Românii de Pretutindeni. Este vorba despre Taberele ARC, un proiect cu tradiție, aflat la cea de-a XIV-a ediție. Copiii și adolescenții care participă la aceste tabere sunt născuți în străinătate și vin din toate colțurile lumii, unde se află comunități românești.

Ajutați să-și descopere rădăcinile

Aceste tabere ARC sunt organizate în perioada 3 iulie - 28 august, în șase județe din România. Mai precis, la Agafton - județul Botoșani, Oglinzi - județul Neamț, Sângeorz Băi - județul Bistrița-Năsăud, Sulina - județul Tulcea, Căprioara - județul Hunedoara și Săcelu - județul Gorj. Sunt copii și adolescenți români, născuți în toate colțurile lumii, dar mai ales în Canada, Italia, Ucraina și Republica Moldova.

Copiii ARC Botoșani. Vizită în centrul istoric FOTO CNPIT Botoșani
Copiii ARC Botoșani. Vizită în centrul istoric FOTO CNPIT Botoșani

„Prin taberele ARC ne-am propus să aducem împreună copiii de peste graniță așa încât aceștia să nu-și uite rădăcinile, tradițițiile, limba, istoria. Ediția de anul acesta dedicată marii personalități Dimitrie Onciul adună peste 5.000 de copii din toată lumea în cele șase locații care au fost puse la dispoziție pentru aceste tabere”, spune Roxana Dașoveanu, de la Departamentul Românii de Pretutindeni.

Copiii sunt împărțiți în serii de câte o săptămână fiecare. În tabără, participă la ateliere unde învață despre istoria, geografia și cultura română. În plus, fac și ore de teatru sau desen. Cu ajutorul voluntarilor merg în excursii sau fac activități sportive.

„Suntem ajutați de profesori, dar și de voluntari. Profesorii țin ateliere de geografie, limbă română, istorie, desen, teatru. Voluntarii sprijină activitățile sportive, excursiiile pe care le organizăm, fac jocuri”, adaugă Roxana Dașoveanu.

„Nu ar fi avut niciodată șansa să se reconecteze la ținutul părinților”

În județul Botoșani, prin proiectul ARC, peste 130 de copii din Diaspora au participat săptămâna trecută la numeroase activități în cadrul taberei „Codrii de Aramă” de la Agafton. Pe lângă atelierele de istorie, geografie și cultură românească, copiii au fost și în excursii în zonele istorice ale Botoșaniului, dar și pe meleagurile marilor personalități ale culturii românești născute la Botoșani, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga sau Ștefan Luchian.

Printre participanți, se numără și un grup de copii din Canada, de la școala românească „Junimea Română” din Montreal.

„De la 8.000 de kilometri venim. Am traversat Oceanul și sunt copii născuți în Canada și nu ar fi avut niciodată șansa să se reconecteze la ținutul părinților lor dacă nu era acest program. Este minunat când vedem copiii care învață la Școala „Junimea Română” din Montreal cum descoperă cu ochii lor moștenirea culturală a strămoșilor. În plus, ne împrietenim cu copiii români din alte țări. De exemplu fetița mea se joacă acum niște jocuri în franceză cu o fetiță din Ucraina”, spune Otilia Tunaru, coordonatoarea Școlii „Junimea Română” din Montreal.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite