Județul care a pierdut în doi ani toate taberele școlare unde mii de copii din România își petreceau vacanța de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al patrulea an consecutiv, rămân închise taberele școlare de la Poiana Pinului și Arbănași, din județul Buzău, tranformate la începutul pandemiei în centre de carantină pentru pacienții infectați cu SARS-Cov 2. Cele două centre care făceau vara mai frumoasă pentru mii de copii din toată țara au nevoie de investiții pentru reabilitare și dotare cu mobilier nou.

Tabăra de la Poiana Pinului are 300 de locuri. SURSA Arhivă
Tabăra de la Poiana Pinului are 300 de locuri. SURSA Arhivă

O soluție identificată de prefectul de Buzău pentru reintroducerea în circuitul școlar al taberelor de la Arbănași și Poiana Pinului este trecerea acestora în administrarea instituțiilor publice locale.

În 2020, odată cu venirea pandemiei de Covid, autoritățile au decis ca taberele școlare de la Arbănași și Poiana Pinului să devină centre de carantină pentru pacienții infectați cu virusul Sars-CoV-2. Pandemia a trecut, însă, din cauza condițiilor improprii de cazare, cele două baze aflate în administrarea Direcției Județene de Sport și Tineret Buzău nu mai pot găzdui taberele pentru copii.

Cele două centre care făceau vara mai frumoasă pentru mii de copii din toată țara au nevoie de investiții pentru reabilitare și dotare cu mobilier nou.

Ce soluții sunt

Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, este de părere că o soluție pentru reintroducerea în circuitul școlar al taberelor școlare de la Arbănași și Poiana Pinului este trecerea acestora în administrarea instituțiilor publice locale.

Tabăra Poiana Pinului, situată în localitatea Haleș, comuna Tisău, dispune de o capacitate de cazare de 285 de locuri, având clasificare de două stele. Avea un teren de tenis și unul de fotbal. 

„La Poiana Pinului, la momentul în care se punea problema cazării cetățenilor ucraineni, de patru ori am fost acolo. Mai puțin de 50 erau disponibile, din 300, după ce timp de două ierni, în perioada pandemiei, s-au degradat. M-aș fi așteptat ca în perioada verii să fie repornit acestor motor, pentru că la momentul evaluării era nevoie doar de un miliard de lei pentru renovare”, declară prefectul Daniel Țiclea.    

Centrul de agrement Arbănași este situat pe Valea Slănicului, pe raza comunei Beceni, la 35 de kilometri distanță de municipiul Buzău. Tabăra Arbănași are o capacitate de cazare de 123 de locuri, tot de două stele.

„Știu că Tabăra Arbănași, indiferent de cine vine administrator, este obiectul unui amplu proiect cu fonduri europene, cu pavilioane făcute de la zero, moderne și în conformitate cu standardele actuale. Din punctul meu de vedere, tabăra Arbănași poate fi redeschisă doar în varianta ei nouă”, este de părere prefectul Țiclea.

Buzău a mai avut o tabără școlară, la Sărata Monteoru. Acest centru de agrement a fost închis cu mult timp în urmă, deoarece ansamblul de imobile a fost retrocedat, după un proces în justiție ce a durat mai bine de zece ani, moștenitorilor boierului Grigore Monteoru.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite