Sună clopoțelul! Circa 3 milioane de elevi încep, luni, cursurile

0
Publicat:

Anul școlar începe sub semnul campaniilor de instruirea a profesorilor pentru depistarea elevilor consumatori de droguri. Peste 3.400 de cadre didactice necalificate intră la clase. În București, studenții mai așteaptă transport decontat 90%.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministra Educației, Ligia Deca, va participa luni, 11 septembrie, alături de președintele Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2023/2024 organizată la Școala Gimnazială Nr. 162, sector 1, București, informează un comunicat al Ministerului Educației.

Mii de necalificați la catedre

Peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau vor intra la ore în acest an școlar, a anunțat ministra Educației care a dat asigurări că, totuși, cifra este mai mică decât cea de anul trecut. Concret, 3.440, anul acesta, față de 5.223, în anul școlar 2022/2023. Potrivit lui Deca, prin creșterile salariale acest număr va scădea și va crește numărul profesorilor titulari. Probleme cu asigurarea profesorilor de științe sunt mai ales în mediul rural. Dar, a spus Deca: „oricum cineva va intra la clasă și în cele mai multe cazuri acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină”.

În contextul amplificării fără precedent al consumului de droguri în rândul tinerilor ministra Deca a anunțat în această toamnă o campanie de pregătire a profesorilor pentru ca aceștia să poată identifica elevii dependenți.

„Avem prevăzute acțiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie, octombrie, noiembrie, în așa fel încât atât cadrele didactice, cât și personalul suport din școli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicție și să poată să știe exact cum procedează”, a declarat ministra Educației după ședința de Guvern de vineri, 8 septembrie.

Aceste acțiuni de informare fac parte din Planul comun pentru siguranță școlară semnat de mai mulți miniștri ai Guvernului Ciolacu și care are în vedere și crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor suspecți, a precizat ministra Educației.

Cine are nevoie de adeverințe medicale 

Totodată, autoritățile au informat părinții că adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe se eliberează gratuit de medicii de familie. Nu toți elevii au nevoie de aceste adeverințe medicale, anunță Ministerul Sănătății, ci doar cei care trec dintr-un ciclu școlar în altul. Astfel, adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări sunt necesare numai la înscrierea la creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

Autoritățile au încercat pe ultima sută de metri înainte de începerea anului școlar și problema transportului gratuit pentru elevi sau subvenționat 90%, pentru studenți. Normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților au fost publicate în Monitorul Oficial și astfel, au intrat în vigoare reducerile și beneficiile pentru transportul elevilor și al studenților prevăzute în noile legi ale Educației. Reamintim că întârzierea adoptării actelor normative a provocat sistarea acordării oricăror reduceri pentru studenți de către operatori din transportul feroviar.

Ce reduceri la transportul public funcționează

Așadar, elevii au gratuitate pe tot parcursul anului școlar la transportul local, feroviar – la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a - și la cel cu metroul. În cazul transportului județean, suma forfetară, acordată anul trecut pentru toți elevii navetiști, este acum condiționată de existența transportului public în localitatea de domiciliu și de faptul că elevul trebuie să dovedească că nu poate fi înmatriculat în localitatea de domiciliu. De la data începerii anului școlar și până la data de 30 septembrie inclusiv, elevii pot călători în baza carnetului/legitimației de elev sau a adeverinței vizate pentru anul școlar anterior.

Actele normative mai sus citate prevăd creșterea subvenției de la 50% până la 90% la transportul în comun pentru toți studenții români sau străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pe toată perioada în care au calitatea de student.

Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”. Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de asemenea de la 26 de ani până la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.

Studenții români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe teritoriul României și pe tot parcursul anului calendaristic pe toată perioada în care au calitatea de student, începând cu 1 octombrie 2025.

În București însă, directorul STB a declarat pentru Radio România Actualități că studenții nu pot beneficia de acestă reducere de 90% a prețului transportului în comun pentru că normele de decontare între operatorul de transport și universități nu există.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite