Cum văd psihologii testarea antidrog în rândul elevilor. Cât de afectați pot fi tinerii de această decizie
0Testarea antidrog în rândul elevilor din România a stârnit deja mai multe controverse în rândul populației. Printre cei care și-au spus punctul de vedere sunt și psihologii, care au vorbit despre un poate fi afectat un elev de această decizie.
Chiar dacă Ministerele Sănătății și Educației exclud testarea antidrog a tuturor elevilor din România și vor propune ca aceasta să fie realizată în cazuri specifice, doar cu acordul părinților, această decizie nu este privită cu ochi buni de toată lumea.
Consumul de droguri în rândul minorilor, o problemă cunoscută de psihologi
Problema consumului de droguri în rândul elevilor este una de actualitate la nivel național. Astfel, nu este de mirare că autoritățile caută să ia măsuri pentru a schimba situația. Cu toate acestea, susțin psihologii, testarea antidrog poate avea și efecte negative în rândul elevilor.
,,Această problemă, a consumului de droguri în școli, este una ce tinde să devină acută. Este normal să fie luate măsuri dar trebuie să fim atenți și la efectele pe care acestea le pot avea. Din punctul meu de vedere, mi se pare dificil ca un profesor să decidă faptul că un elev are nevoie de test antidrog. Comportamentul unui minor care se confruntă cu această problemă trebuie să fie observat cu atenție, cel mai bine de către specialiști, de către psihologi și psihiatri. Nu toți profesorii au capacitatea de a înțelege semnele cauzate de consumul de droguri, pentru că nu au fost instruiți în acest sens", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.
Cum pot fi afectați copiii de această decizie?
Conform specialiștilor, această decizie îi poate afecta pe elevii care sunt supuși testelor antidrog. Aceștia mai susțin că problema consumului de droguri sau existența oricărui alt viciu trebuie rezolvată în familie, cu ajutorul specialiștilor.
,,Între copii vorbele circulă foarte repede, iar ceea ce se întâmplă în școală ajunge foarte ușor și la urechile altor colegi. Un elev care este testat antidrog se poate confrunta cu scăderea stimei de sine. Atunci poate fi momentul în care el conștientizează că are o problemă, ceea ce e un fapt pozitiv, dar acest lucru îl poate afecta și din punct de vedere emoțional. Automat, copiii au tendința de a marginaliza anumite persoane, iar un elev despre care se află că este consumator se poate confrunta cu o astfel de situație", mai spune psihologul clinician.
Dependența apare la vârste fragede
Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru și coordonator al programelor NoAddict, a precizat că dependența de droguri apare, de cele mai multe ori, la vârste fragede și este foarte greu de învins.
„De cele mai multe ori, începutul consumului de droguri începe încă din adolescenţă, la vârsta de 14 sau 15 ani. Cu toate acestea, există şi cazuri când consumul debutează mai târziu sau într-un alt context. Mulţi tineri încearcă drogurile, pentru prima oară, în liceu. Din păcate sunt persoane care ajung la noi de mai multe ori. Recăderea este foarte frecventă pentru că vorbim de droguri cu potenţial de dependenţă foarte mare. Astfel, rata de recădere este una importantă. La mulţi pacienţi lipseşte dorinţa de schimbare iar la alţii dependenţa este instalată într-o stare prea avansată”, adaugă medicul ieşean.