Simulare Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au picat la Matematică și cât de greu se va lua nota 10
0Simularea examenului de Evaluare Națională 2025 a continuat astăzi cu proba la Matematică. Subiectele au fost accesibile, dar unele le-au dat totuși bătăi de cap elevilor. „Mai ales la subiectele foarte simple copiii tind să greșească pentru că se grăbesc. Știu că sunt ușoare, vor să le rezolve repede, sunt entuziaști, sub influența primelor minute din examen și pot comite erori”, a precizat un profesor de Matematică.

Simulare Evaluare Națională 2025. Subiectele la Matematică
La primul subiect au fost 5 itemi de tip grilă și unul în care elevii au trebuit să precizeze dacă o afirmație este adevărată sau falsă. Subiectul al II-lea a fost integral grilă iar majoritatea problemelor au fost de geometrie. La subiectul al III-lea itemii au solicitat scrierea pe foaia de examen a rezolvărilor complete.








Profesor de Matematică: „O notă de 10 se va lua cu mare ușurință”
Profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu a precizat pentru „Adevărul” că subiectele au fost accesibile, chiar mult mai ușoare față de cele de anul trecut. „Subiectele au fost accesibile tuturor celor care au învățat în cursul anului, elevilor pe care i-a preocupat școala, în general. Copiii buni, care au studiat la clasa, nu ar trebui să aibă emoții. Mă refer la cei care la clasă au peste nota 7 la Matematică”, consideră profesoara.
Ce anume le-ar fi putut juca, totuși, feste? „Mai ales la subiectele foarte simple copiii tind să greșească pentru că se grăbesc. Știu că sunt ușoare, vor să le rezolve repede, sunt entuziaști, sub influența primelor minute din examen și pot comite erori”, a precizat dascălul.
Subiectul trei, cel care necesită justificarea răspunsurilor date, i-ar fi putut pune, de asemenea, în încurcătură pe unii. „Deși, de data aceasta, la subiectul trei nu au fost capcane. Însă justificarea pune de fiecare dată probleme, căci mulți copii încă se exprimă greoi”, a precizat profesoara. Problemele de algebră au fost și ele ușoare, continuă dascălul, deși copiii se încurcă uneori mai ales la cerințe simple. „La descompuneri, la aducerea la același numitor mai greșesc”.
Problemele de geometrie i-ar putea, de asemenea, încurca pe unii, dar nu pentru că ar fi grele, ci pentru că în general elevii nu prea iubesc geometria. Ce am remarcat: problemele de geometrie plană de la subiectul trei se rezolvă prin aceeași metodă și anume prin calcularea ariei. Elevii care nu sunt familiarizați cu genul acesta de probleme ar putea să întâmpine dificultăți în rezolvarea lor. Mai mult, în cazul de față acești copii nu ar fi reușit să rezolve nu una, ci două cerințe”.