Luni, peste 173.000 de elevi de clasa a opta susţin proba la Limba şi literatura română, în cadrul simulării pentru Evaluarea Naţională
0Luni debutează simularea pentru Evaluarea Naţională, cu proba la Limba şi literatura română, la care sunt aşteptaţi să participe peste peste 173.000 de elevi de clasa a opta.

Simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a (EN VIII) începe luni, cu proba de Limba şi literatura română.
„La această simulare, care se va desfăşura în peste 3.500 de unităţi de învăţământ/centre de examen, sunt aşteptaţi să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscrişi circa 10.000 de elevi”, potrivit Ministerului Educaţiei.
Potrivit calendarului convenit de minister, pe 18 martie este programată proba scrisă la matematică, iar pe 19 martie - Limba și literatura maternă, proba scrisă pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale.
Rezultatele vor fi comunicate pe 31 martie. Elevii nu vor afla public notele de la simulări, acestea fiind transmise doar individual. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților.
În ziua examenului, elevii trebuie să fie prezenți în săli până la ora 8:30. Probele încep la 9:00. Timpul alocat pentru redactarea lucrărilor este de 2 ore pentru după completarea casetei de identificare. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiecte de tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Pentru textele scrise, se permite doar sublinierea pe text cu stilou/pix albastru sau creion. În cazul exercițiilor de sintaxă, elevii pot delimita propozițiile fără ca acest lucru să fie considerat semn particular.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice. Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.