Semnal de alarmă: Elevii acuză presiuni şi şantaje din partea unor profesori, dar şi dinspre minister. „Vor să ne influenţeze vocea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din România învaţă pe pielea lor cum funcţionează mecanismele corupţiei, încă din băncile şcolii. Lideri ai Consiliului Naţional al Elevilor acuză presiuni, intimidări şi şantaje din partea unor persoane din sistemul de învăţământ asupra adolescenţilor care îndrăznesc să exerseze mecanismele societăţii civile pentru rezolvarea unor probleme din domeniul Educaţiei.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor din România, a decis delimitarea de formatorii impuşi de oficiali din Ministerul Educaţiei deoarece ar fi încercat să influenţeze deciziile structurii şi alegerea liderilor. Elevii susţin că aceşti oameni, a căror menire era să le insufle valorile activismului civic, îi descurajau sistematic să lupte pentru rezolvarea unor probleme ale sistemul de învăţământ.

Asta în condiţiile în care articolul 5 din Regulamentul CNE arată că „obiectivele CNE sunt realizarea şi derularea unui parteneriat educaţional funcţional în sistemul educaţional preuniversitar românesc, în care elevi să-şi exprime liber interesele şi să participe activ la procesul decizional”. Totuşi, elevii se luptă de ani de zile pentru reprezentativitate în consiliile şcolare, iar profesorii care ar trebui să îi susţină în demersurile lor, de fapt, le pun beţe în roate, spun ei.

Consilierul ministrului, în spatele reţelei

Reprezentanţii elevilor povestesc că problemele au început în 2010, când în jurul Consiliului Naţional al Elevilor a fost creată o reţea de profesori formatori, care cu timpul, în loc să îi consilieze pe reprezentanţii elevilor şi să le ofere sfaturi pentru rezultate în domeniul de activitate, au acaparat corpul decizional al structurii.

„În ultimii 3-4 ani s-a format un fel de mafie în jurul CNE, s-au infiltrat profesori cu funcţii în Ministerul Educaţiei, care au încercat să manipuleze deciziile structurii. Romeo Moşoiu (n.r. consilier al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu) şi soţia lui (n.r. Oana Moşoiu, trainer şi expert în educaţie) au făcut o reţea de formatori care nu este acceptată de elevi, deşi ei au dreptul să aleagă prin vot aceşti profesori. Cu toate acestea, începând din 2010, domnul Moşoiu s-a implicat activ, prin diferite mijloace, în alegerea reprezentanţilor CNE”, susţine Horia Oniţă, preşedintele actual al CNE.

Presiuni din partea formatorilor

Punctul de vedere este susţinut şi de fostul lider al structurii. „Într-adevăr, la nivelul unor judeţe au existat presiuni din partea formatorilor, dar oricum nu ca pe vremea când profesorii consultanţi erau numiţi direct de inspectorate”, a nuanţat Eduard Mititelu, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, în 2014.

Regulamentul CNE, parafat de ministrul Educaţiei, arată că profesorii formatori intră în componenţa unui consiliu consultativ şi sunt votaţi chiar de elevi, pe o perioadă de trei ani. Mai mult, documentul recomandă ca aceste cadre didactice să nu facă parte din cadrul Ministerului Educaţiei, inspectoratelor şcolare sau partidelor politice.

„O singură dată, în 2010, s-a votat potrivit regulamentului. În rest, aceşti profesori care au acaparat structura spun că scopul lor este să formeze, dar de fapt încearcă să controleze şi să influenţeze vocea elevilor”, a explicat preşedintele CNE.

Ameninţări cu scăderea notei la purtare

Horia Oniţă povesteşte că, în calitate de preşedinte al CNE, s-a confruntat cu numeroase abuzuri din partea reprezentanţilor sistemului de învăţământ.

„L-am cunoscut pe Romeo Moşoiu anul trecut, la o întâlnire la Băile Herculane şi atunci îmi amintesc că a încercat să mă descurajeze să-mi mai susţin punctele de vedere şi a început să-mi ţină predici despre credinţă, deşi i-am spus ferm că nu sunt creştin practicant”, a povestit Horia Oniţă. Mai mult, tânărul susţine că, în primăvară, a primit ameninţări voalate de la minister, cu privire la poziţia pe care ar trebui să o adopte în cadrul unei emisiuni TV.

„Înainte de o dezbatere televizată la care am participat, pe tema orei de Religie, m-a informat conducerea şcolii că a sunat cineva de la minister, care a subliniat că în cazul în care voi susţine în emisiune modificarea metodei de înscriere la această disciplină, înseamnă că <<stric>> imaginea şcolii, iar asta impune scăderea notei la purtare”, a povestit Horia Oniţă.

Şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Constanţa susţine că a fost descurajat să pună pe agenda întâlnirilor probleme care îi afectează pe elevi, precum cea a manualelor de clasa a XI-a şi a XII-a, care nu sunt furnizate gratuit de minister.

„Aceşti profesori formatori îi ţineau departe pe elevi de problemele lor reale şi nu doreau ca cineva să iasă în presă să reproşeze ceva ministerului. Ne puneau, în schimb, să organizăm fel de fel de evenimente puerile, precum <<Ziua Îmbrăţişărilor>>”, a explicat Alexandru Bajdechi, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Scandal de la inspectorul general

Şi Vlad Popovici, membru al Consiliului Judeţean al Elevilor din Bacău, povesteşte că reprezentanţii sistemului de învăţământ, mai ales din zona inspectoratului şcolar, s-au comportat adeseori abuziv în relaţia cu reprezentanţii elevilor.

„Există un proiect al ministerului, <<Bani de liceu>>, în care elevii din familii defavorizate aplică pentru a primi susţinere financiară. Listele cu aceşti elevi erau afişate la intrarea în şcoală şi mulţi colegi îi ridiculizau pe aceşti beneficiari. Consiliul Judeţean al Elevilor a înaintat o adresă prin care a cerut ca aceste liste să nu mai fie afişate în acest mod, ci să fie disponibile doar la secretariat ca să îi protejăm pe acesti elevi. Şcolile au aplicat fără probleme, doar că am primit un telefon de la inspectorul general care ne-a întrebat cine suntem noi să luăm decizii fără aprobarea domniei sale. Era vorba despre un gest care nu afecta nici procesul educaţional, nici pe cel administrativ”, a povestit Vlad Popovici.

Romeo Moşoiu şi-a pus în cap elevii din toată ţara

Însă cele mai multe reproşuri ale elevilor se adresează consilierului ministrului Educaţiei pe probleme de religie şi educaţie nonformală, care a fost foarte „implicat” în ultimii ani în activitatea structurii de reprezentare a elevilor.

„Mi-am luat rolul în serios, m-am implicat din dorinţa ca lucrurile să meargă, i-am susţinut pe elevi să se dezvolte şi am adus colaborări cu o serie de ONG-uri. În 2010, când am ajuns la CNE, erau reprezentanţe doar în 10 judeţe din ţară. Atunci a venit ideea de a face alegeri în fiecare şcoală. Deşi a existat o rezistenţă din partea sistemului, m-am luptat ca să reuşim. În ultimii doi ani de relaţia cu CNE m-am ocupat mai puţin”, explică consilierul ministrului.

Romeo Moşoiu susţine că a fost însărcinat pentru o perioadă chiar pe relaţia cu CNE, dar în anul 2012 Ministerul Educaţiei l-a delegat pe Albert Craiu să gestioneze relaţiile cu reprezentanţii elevilor. Totuşi. Moşoiu a continuat să să implice activ şi să participe la evenimentele Consiliului, alături de Craiu.

„Domnul Moşoiu s-a ocupat la un moment dat şi de relaţia dintre CNE şi minister, înainte să ajung eu”, a confirmat şi Albert Craiu, consilier al ministrului Educaţiei.

Pe de altă parte, foşti şi actuali lideri ai structurii arată că Romeo Moşoiu nu a reuşit să dezvolte relaţii de colaborare cu toţi reprezentanţii elevilor. Mulţi îi reproşează acum că s-a comportat abuziv şi că şi-a depăşit cu mult atribuţiile.

„L-am admirat şi încă îl admir pentru pasiunea pe care a pus-o în demersul său de a da putere elevilor (cel puţin eu asta am simţit în mandatul meu, 2010-2011), numai că acest deziderat al dumnealui s-a transformat în ultimii ani într-o goană spre a-şi subordona Consiliul Elevilor”, este punctul de vedere oferit de Cristian Ghingeş, de asemenea, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor.

„În ceea ce-l priveşte pe Romeo Moşoiu, consider că trebuia demis cu mult timp în urmă, având în vedere activitatea de propagandă religioasă-exclusiv ortodoxă pe care o făcea din poziţia de consilier al ministrului, abuzurile în serviciu, ameninţările cu scăderea notei la purtare şi exmatricularea elevilor care îndrăzneau să îşi ceară drepturile, intervenţia în alegerile reprezentanţilor elevilor, precum şi obţinerea unor fonduri pe spatele CNE. În anul 2013 am câştigat alegerile pentru preşedinţia Consilului Naţional al Elevilor, fapt pe care Moşoiu nu a reuşit să îl împiedice, cu toate că a acţionat în stilul său caracteristic: telefoane la inspectori, profesori şi elevi”, a declarat într-un articol de presă Iulia Miron, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, în 2013.

„Romeo Nicu Moşoiu, trimisul Patriarhului Daniel în Minister”

„Dupa 3 ani de CNE, generaţii de elevi au venit şi plecat într-o predare naturală de ştafetă. Doar un singur om a rămas de mai bine de 5 ani în această organizaţie. Numele lui este Romeo Nicu Moşoiu, trimisul Patriarhului Daniel în Minister, omul lui Daniel Funeriu (fost ministru PDL), un ins obsedat de această organizaţie reprezentativă a elevilor. În aceste zile are loc la Craiova Adunarea Generală a CNE, (n.r. în luna februarie), iar acest individ este nelipsit, acaparând şi de această dată evenimentul cu atitudinea sa agresivă, manipulatoare şi lacomă. Acest om a profitat din plin de Consiliul Elevilor în cei 5 ani în care l-a strâns de gât până l-a sufocat, a accesat proiecte pe fonduri europene în care folosea ca beneficiari elevi din CNE (fără ca ei să ştie), a creat o reţea de pseudo-profesori asa-ziţi 'formatori' care în fapt se ocupau de cenzurarea elevilor reprezentanţi din judeţe, a prezidat Adunări Generale ale CNE când şi cum voia, a ameninţat şi şantajat elevi, inspectori şi profesori doar pentru a se asigura mereu că lucrurile vor fi aşa cum vrea el.

Acest om a dirijat alegerile judeţene, regionale şi naţionale din Consiliul Elevilor în repetate rânduri, agresând fără milă spiritul democratic şi independenţa decizională care ar trebui să se dezvolte în rândurile elevilor. Acest individ este, aparent, intangibil şi inamovibil, având cea mai mare imunitate pe care o poate avea cineva în România. A schimbat 7 miniştri ai Educaţiei, 5 generaţii de CNE şi încă este în Ministerul Educaţiei, asigurând interesele Patriarhiei, în calitate de consilier pe probleme pe religie”, este comentariul lui Andrei Nicolae Popa, fost preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Alba, pe care l-a postat pe pagina de Facebook, în luna februarie, în timpul Adunării Generale a CNE de la Craiova.

Mafia este din partea elevilor

Romeo Moşoiu respinge însă acuzaţiile, pe care le cataloghează ca fiind calomnioase. „Sunt surprins să aud astfel de acuzaţii. Nu am avut niciodată discuţii faţă în faţă. Eu am încurajat de fiecare dată ca în CNE să existe mai mulţi candidaţi. Eu văd CNE ca pe o şcoală a democraţiei”, a spus Romeo Moşoiu.

Mai mult, consilierul susţine că elevii fac aceste acuzaţii cu rea-credinţă şi că se ascund interese în spatele conflictului. „Nu m-am implicat în procese electorale. Este vorba despre un grup minuscul, pe care nu îl înţeleg. De exemplu, anul acesta a existat candidat unic la preşedinţia Consiliului Naţional al Elevilor, în numele lui Horia Oniţă, pentru că elevii au făcut presiuni să nu mai candideze ceilalţi doritori. Au fost şi ani în care n-au dorit să se organizeze alegeri. Sunt nişte tabere care lucrează să scoată tot ce înseamnă adult, profesor, inspector din relaţia cu elevii”, susţine consilierul, care a subliniat că Alexandru Bajdechi şi Andrei Nicolae Popa sunt implicaţi în viaţa politică.

Profesorii formatori au apărut din necesitate

Cât despre reţeaua profesorilor formatori, renegată de CNE, Moşoiu susţine că s-a ocupat de crearea unei astfel de reţele din necesitate şi că atât profesorii care au participat, cât şi soţia lui, care a oferit training, au făcut-o voluntar. 

„În 2010 am identificat problemele cu generaţia de atunci şi la un moment dat am ajuns la concluzia că era nevoie de persoane care să-i ajute în judeţe, aşa că am înfiinţat reţeaua informală de profesori voluntari. N-au existat fonduri, profesorii şi-au plătit transportul în oraşele unde s-au ţinut seminariile şi s-a dormit în cămine, ca să-i ajute pe elevi”, susţine consilierul ministrului.

Oana Moşoiu a refuzat să comenteze decizia CNE şi acuzaţiile aduse de elevi.

Ilfovul ia apărarea familiei Moşoiu

Pe de altă parte există şi elevi care regretă decizia oficială de încetare a colaborării cu reţeaua de profesori formatori, votată în Adunarea Generală a CNE cu 28 de voturi pentru şi 13 împotrivă. Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Ilfov, Paul Lungeanu, a publicat un mesaj de mulţumire pe Facebook, în care o aminteşte pe soţia consilierului ministrului Educaţiei Educaţie, pentru implicarea ei activă în cadrul structurii.

„De-a lungul anilor aceasta structura ne-a fost alături atunci când am avut nevoie (încă de la nasterea acestei structuri), profesorii acestei reţele ne-au format dezvoltandu-ne şi pregătindu-ne pentru activitatile si proiectele pe care le-am derulat. Consiliul Judetean al Elevilor Ilfov s-a dezvoltat cu ajutorul profesorilor formatori, (în special al Doamnei. Simion Elena) care îşi pun speranţele în sutele de copii pe care de-a lungul timpului i-au format (...). Nu în ultimul rând doresc să adresez mulţumiri speciale doamnei Oana Mosoiu, pentru oamenii minunaţi pe care i-a format pentru a ne forma pe noi. Felicit şi ceilalţi formatori cu care nu am avut ocazia să mă întâlnesc, sunteţi minunaţi!”, a scris tânărul pe reţeaua de socializare.

„La familia” Moşoiu

Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, a atras atenţia opiniei publice în urmă cu câteva luni, când a înaintat către ministerul în cadrul căruia activează, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, o scrisoare deschisă care susţinea promovarea abstinenţei sexuale în şcoli. Societatea civilă a reacţionat vehement, iar consilierul a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al asociaţiei, deoarece se afla în conflict de interese cu funcţia deţinută la minister.

Site-ul Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii din Bucureşti o prezintă pe Oana Moşoiu ca asistent universitar, dar şi trainer, expert în educaţie, formare şi evaluare. De asemenea, în CV-ul ei scrie că a ocupat funcţia de Coordonator de programe în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării în cadrul Programului de Reformă a Învăţământului Preuniversitar, Componenta Pregătirea Profesorilor.

Romeo Moşoiu, carieră fulminantă

Romeo Moşoiu a absolvit în anul 1996 Facultatea de Ştiinţe Sociale şi în 1998 Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Bucureşti, potrivit profilului LinkedIn.

Încă din anii de studenţie, Moşoiu a devenit consilierul personal al fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu, şi a reuşit să-şi păstreze funcţia pe toată perioada mandatului său.

Din ianuarie 2001 până în 2004 a ocupat funcţia de director executiv al Centrului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, din cadrul Ministerului Educaţiei. Concomitent cu funcţia de conducere pe care o ocupa în cadrul ministerului, Moşoiu a devenit în 2002 şi preşedinte al Euro26 (asociaţie membră a European Youth Card Association, care distribuie şi promovează carduri personalizate, cu reducere de preţuri în Europa), funcţie pe care a ocupat-o până în anul 2009.

Tot în această perioadă, respectiv din 2004 până în 2009, Moşoiu a mai condus şi ZIP Travel, o firmă de turism, urmând ca din 2010 să devină din nou consilier de ministru, respectiv al Ministrului Tineretului şi Sportului şi apoi al Educaţiei.

Ce lipsea din programa şcolară - abstinenţa sexuală până la căsătorie, ca lecţie de viaţă pentru liceeni

APADOR-CH şi alte 13 ONG-uri cer demiterea consilierului de la Educaţie, care a cerut ca abstinenţa sexuală să fie promovată în şcoli

Consilierul ministrului Educaţiei care promovează abstinenţa sexuală şi-a pus în cap Tineretul Social Democrat: „Educaţia sexuală trebuie luată în serios”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite