Consiliul Naţional al Elevilor: Promovarea abstinenţei în şcoli nu are ce căuta în sistemul de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis că promovarea în şcoli a abstinenţei sexuale până la căsătorie nu are ce căuta într-un sistem de învăţământ modern. Reacţia vine în urma unei controversate scrisori deschise semnată de 19 ONG-uri, printre care şi Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie, în care au cerut miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii să promoveze abstinenţa până la căsătorie în şcoli.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă, a declarat că promovarea abstinenţei până la căsătorie nu are ce căuta într-un sistem de învăţământ care doreşte să integreze valori europene de toleranţă, libertate, democraţie. "Ora de promovare a abstinenţei sexuale, corelată, inerent, de promovarea unor aspecte ideologice fundamentalist religioase, ar reprezenta un pas înapoi pentru încercarea de modernizare a educaţiei româneşti, prin natura valorilor impuse", a declarat Oniţă.

"Menţin o poziţie neutră faţă de abstinenţa sexuală în sine, însă condamn vehement dorinţa de a impune celorlalţi propriile păreri, fapt ce nu respectă normele unui stat de drept. Consider că este la decizia fiecărei persoane să creadă sau să nu creadă în relevanţa, importanţa sau sănătatea pe care o aduce abstinenţa până la căsătorie, aşa cum doresc asociaţiile semnatare", a mai declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

În continuare, el spune că o problemă pe care a identificat-o în rândul elevilor este lipsa de informare ştiinţifică, verificată şi concretă faţă de acest subiect, fapt pentru care consideră că "introducerea unor ore de educaţie sexuală, obiectivă, neutră, cu informaţii, sondaje, statistici profesioniste şi relevante, nu poate decât să elimine parte din confuziile şi problemele cu care se confruntă elevii din ziua de astăzi".

"Totuşi, consider că ora de Consiliere şi Orientare se pliază pe acest subiect şi pe această necesitate de informare a elevului, aşadar o posibilitate este crearea unui suport de curs care să fie prezentat elevilor în timpul orelor de ,,dirigenţie”. În cazul în care se constată că acest lucru are un impact pozitiv, ora de educaţie sexuală poate deveni de sine stătătoare", este de părere Oniţă. 

Consiliul Naţional al Elevilor: Pozitie faţă de abstinenta

Ce lipsea din programa şcolară - abstinenţa sexuală până la căsătorie, ca lecţie de viaţă pentru liceeni

Nu mai puţin de 19 ONG-uri solictă ca în şcolile din România, să fie promovată abstinenţa sexuală până la căsătorie. Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori deschise adresate Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii şi vine ca reacţie la ultimele demersuri ale ministrului Nicolae Bănicioiu, dar şi ale societăţii civile de a transforma opţionalul "Educaţie pentru sănătate" în materie obligatorie.

Concret, în solicitare se arată că "Elevii, copiii noştri, trebuie educaţi spre înfrânarea trupească şi amânarea relaţiei intime până la vremea căsătoriei". ONG-urile, printre care se numără şi Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (coordonată de Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educatie – n.r.), mai subliniază că educaţia despre alte orientări sexuale şi promovarea toleranţei faţă de persoanele LGBT nu are ce căuta în şcoli. "Discursurile despre „homofobie” nu-i ajută nici ele cu nimic, atâta timp cât caută să normalizeze un comportament care, din punct de vedere medical şi moral, prezintă riscuri multiple şi majore. A promova diminuarea riscurilor e un lucru bun, dar eliminarea lor, prin educarea şi promovarea abstinenţei până la căsătorie, este cel mai bun lucru pentru sănătatea copiilor", se arată în scrisoarea deschisă. De asemenea, semnatarii mai spun că valorile „revoluţiei sexuale” nu sunt compatibile cu o educaţie în spiritul dragostei, responsabilităţii, grijii faţă de sine şi respectului pentru ceilalţi.

14 ONG-uri cer demiterea consilierului de la Educaţie, care a cerut ca abstinenţa sexuală să fie promovată în şcoli

Un grup de 14 organizaţii neguvernamentale (ONG-uri), printre care Asociaţii de Elevi din Constanţa, Bacău şi Alba, Acive Wach Romania, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) şi grupuri pentru apărarea drepturilor omului au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei în care solicită ca Romeo Moşoiu, care ocupă funcţiile de consilier în cadrul Ministerului Educaţiei şi cea de lider al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), să fie eliberat din funcţia de consilier, fiind în conflict de interese.

"Acest conflict de interese este pus în evidenţă de recenta luare de poziţie a APOR cu privire la orele de educaţie sexuală , prin care se încearcă adoptarea de către Ministerul Educaţiei a unor politici bazate pe o ideologie fundamentalist religioasă în detrimentul evidenţei ştiinţifice. Este inacceptabil ca Ministrul Educaţiei să păstreze în calitate de consilier o persoană cu o dovedită agendă proprie şi care încearcă să impună viziunea unui ONG fundamentalist religios asupra întregului sistem de educaţie", se arată în scrisoarea deschisă.

Contactat de "Adevărul", ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că Romeo Moşoiu a părăsit Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie, rămânând consilier în cadrul Ministerului Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite