Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: „Romeo Moşoiu a încercat să folosească structura elevilor în scopuri personale“
0Dezbaterea publică mi se pare binevenită pe marginea faptului că un grup de ONG-uri ortodoxe a cerut miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii ca abstinenţa să fie predată în şcoală, în detrimentul educaţiei sexuale. Cu ocazia asta ies la suprafaţa lucruri foarte interesante despre oamenii care s-au aflat la cârma educaţiei din România, culmea, în toate guvernările, indiferent de culoarea politică. Şi încă se află...
Unul dintre aceşti oameni este Romeo Moşoiu, un domn agreabil şi cu multă carismă, pe care îl cunosc încă de când am intrat în Consiliul Naţional al Elevilor. L-am admirat şi încă îl admir pentru pasiunea pe care a pus-o în demersul său de a da putere elevilor (cel puţin eu asta am simţit în mandatul meu, 2010-2011), numai că acest deziderat al dumnealui s-a transformat în ultimii ani într-o goană spre a-şi subordona Consiliul Elevilor. Şi vrea să controleze nu numai structura şi elevii care activează în mod curent în ea, ci şi pe cei care au părăsit-o şi astăzi sunt la facultate. Mulţi colegi de-ai mei de generaţie au fost manipulaţi şi traşi pe linie moartă, aşa cum orice ofiţer ce are misiunea clară de a ţine sub control tinerii valoroşi şi vocali ar face.
Când să zboare, venind deja cu un bagaj de cunoştinţe şi contacte din Consiliul Elevilor, foştilor reprezentanţi ai elevilor li se taie aripile, fiind atraşi pe parcursul anilor de facultate în diverse asociaţii care promovează mai mult sau mai puţin mesajele radicale, care căpuşează banul public şi care chiar irosesc fonduri europene. Voi mai vorbi despre asta şi voi aduce dovezi.
Până atunci, să vă dau un exemplu: Andrei Bogdan Petre, fost lider al elevilor şi bun prieten, care s-a dat la fund de când a venit la Bucureşti, după o tentativă eşuată de a-şi numi (la propriu) toţi prietenii cercetaşi la cârma Clubului Debaterilor. O făcuse la îndemnul domnului Moşoiu, care se pare că nu suportă ca nişte tineri să mişte lucruri fără ca el să aibă un cuvânt de spus. N-o să uit niciodată cum am planificat o întâlnire cu noii membri ai Clubului Debaterilor, iar domnul Moşoiu & friends, supăraţi că nu ne afiliem cu ARDOR Moldova, au ordonat portarului de la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti să nu ne primească în clădire. Rămâne la aprecierea voastră să stabiliţi ce fel de practică e asta.
Romeo Moşoiu, actualmente consilier al ministrului Educaţiei şi lider al APOR (Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie), este arhitectul singurei bucăţele de normă de care stă atârnat Consiliul Naţional al Elevilor, ordin pe care l-am atacat în instanţă, în speranţa de a resuscita reprezentarea din mediul preuniversitar. Daniel Funeriu habar nu are ce a semnat în 2010, dar îi spun eu. A aprobat un regulament al CNE care a permis Ministerului Educaţiei să controleze mişcarea liceenilor timp de 5 ani. Supărat că îi scăpa din mână această frumoasă bijuterie, domnul Moşoiu a încercat să tragă nişte sfori la Adunarea Generală din iarna acestui an, astfel încât singurul candidat (ca la UTC, fiind vorba între noi), Horia Oniţa, să fie trimis la plimbare de majoritatea preşedinţilor de consilii judeţene ale elevilor din ţară. Un vot a lipsit ca planul adulţilor obsedaţi de control să capete contur!
Horia Oniţa, preşedintele CNE, povesteşte pe larg episodul pe contul său de Facebook:
În sfârşit, abuzurile nu sunt tolerate sau tratate cu indiferenţă! În sfârşit, societatea civică se trezeşte. Într-un final, conflictul de interese nu mai e tolerat. Ani de abuzuri, de implicări mârşave ce nu pot fi trecute cu vederea.
Eu unul cel puţin pot vorbi de Consiliul Elevilor, un loc în care, pe lângă faptele bune pe care nu le contest (deşi uneori se mai întâmpla ca din motive rele să iasă fapte bune), distinsul a încercat să manipuleze structura, să o folosească în scopuri personale. Domnule Moşoiu, ştiu că sunteţi nemulţumit de ce vă spun acum. Nu se putea altfel de la cineva care a încercat să manipuleze rezultatul alegerilor CNE de anul acesta (ca rezultatul fiecărui scrutin, de altfel). Catalin Zugravu, secretar executiv, poate confirma. Nu vă e un pic ruşine? Nu vă e ruşine de faptul că s-a încercat să mi se închidă gura în martie, când pledam pentru respectarea deciziei CCR privind ora de religie? Se mai sună la şcoală în continuare să se propună scăderi de medii la purtare pentru curajul de a fi împotriva mafiei instituţionale? Cică să denunţi abuzurile "strică imaginea".
Toate revin, domnule Moşoiu. Cu vârf şi îndesat.
Îl felicit pe Horia pentru curaj. Elevii de asta au nevoie!
Va urma. :)