România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru cercetare

0
0
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bugetul public total pentru cercetare şi dezvoltare în Uniunea Europeană a fost, anul trecut, de 109,25 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 0,8% din produsul intern brut, potrivit unei statistici Eurostat. Aceasta este o creştere de şase procente faţă de 2020 şi o creştere de 35 la sută faţă de 2011. România se află pe ultimul loc la acest capitol.

Alocările de la buget pentru cercetare şi dezvoltare la nivelul UE s-au ridicat la 244 de euro de persoană, iar cele mai mari alocări au fost în Luxemburg (689 de euro de persoană), urmat de Danemarca (530 de euro) şi Germania (471 de euro), conform Serbian Monitor.

Pe de altă parte, ţările UE cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare şi dezvoltare per persoană au fost România (19 euro de persoană), Bulgaria (24 euro), Letonia (45 euro) şi Ungaria (60 euro). 

În ultimul deceniu, cele mai mari creşteri procentuale ale alocărilor bugetare pentru cercetare şi dezvoltare pe persoană au fost înregistrate în Letonia, Grecia şi Ungaria, în timp ce alocările au scăzut în Spania. 

În ceea ce priveşte Serbia, anul trecut s-au cheltuit 26,6 miliarde de dinari (226,6 miliarde de euro) din fonduri bugetare pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare, ceea ce reprezintă o creştere de 5,3 la sută faţă de anul precedent, 2020. Asta plasează Serbia, cu 33 de euro pe cap de locuitor, la capătul listei, dar înaintea Bulgariei şi României.

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite