Reprezentanţii elevilor cer retragerea proiectului privind structura anului şcolar: „Considerăm că o astfel de măsură ar produce haos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevi la scoala

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită retragerea proiectului de Ordin de ministru privind structura anului şcolar 2020-2021, arătând că cele două vacanţe fracţionate îi bulversează pe copii. Elevii au mai spus că atenţia ministerului ar trebui să se concentreze pe problemele reale din sistem, cum ar fi metodele de predare-învăţare-evaluare.

„Nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată, afirmă reprezentanţii elevilor într-un document remis Adevărul. Aceştia cer retragerea proiectului, lansat luni în dezbatere publică. 

Consiliul Naţional al Elevilor arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că solicită ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica-Cristina Anisie, retragerea proiectului de Ordin privind structura anului şcolar 2020-2021, potrivit căruia cursurile în noul an şcolar vor începe în 14 septembrie 2020, iar vacanţa de iarnă nu va mai fi asimilată cu vacanţa intersemestrială, „producând un real dezechilibru din punct de vedere educaţional”, arată aceştia.  „Considerăm că o astfel de măsură ar produce haos în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioada dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară. Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an şcolar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educaţiei - nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată”, spun rerpezentanţii elevilor.

Elevii susţin adoptarea unei măsuri care să ducă la creşterea calităţii actului instructiv-educativ, in extenso, anul şcolar urmând să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie în 1 iunie.

Conform documentului, în 2017, la Adunarea generală a Consiliului Naţional al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea, liderii elevilor din întreaga ţară au adoptat o hotărâre pentru ca dezideratul CNE să fie obţinerea unei structuri fixe pentru desfăşurarea cursurilor dintr-un an şcolar: acestea ar trebui să înceapă la 1 septembrie şi să se termine la 1 iunie.

„În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu", argumentează elevii.

Ei susţin că această măsură ar fi benefică şi pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, care, din cauza săptămânilor de practică, termină şcoala în luna iulie, când, din cauza temperaturilor ridicate şi a condiţiilor improprii de desfăşurare a actului educaţional, elevii nu mai pot asimila informaţia livrată la un randament satisfăcător. „Credem cu tărie că această măsură valorifică interesul superior al tuturor elevilor din România şi solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării asumare politică pentru cristalizarea acestui demers”, au mai spuns reprezentanţii elevilor.

„Deşi apreciem faptul că, menţinând principiul transparenţei decizionale, proiectul de Ordin privind structura anului şcolar 2020-2021 este supus unei dezbateri publice, nu suntem de acord cu structura propusă – în primul rând, cursurile se doresc a începe prea târziu, iar, dacă dorim o abordare calitativă şi incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul şcolar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie. Orice zi petrecută pe băncile şcolii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii. Ne dorim stabilitate şi asumare politică pentru ca anul şcolar să înceapă pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie şi vom continua să milităm pentru concretizarea acestui demers. Îi solicităm doamnei Ministru al Educaţiei şi Cercetării să vadă beneficiile pe termen lung care vor deriva din această măsură. Vacanţele profesorilor, tichetele de vacanţă ale antreprenorilor în turism pot aştepta, educaţia nu mai poate aştepta”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Anul şcolar 2020 - 2021 începe în 14 septembrie şi se încheie în 18 iunie, fiecare semestru având 17 săptămâni, iar vacanţa de primăvară e fracţionată pentru a include Paştele ortodox şi pe cel catolic, conform proiectului de ordin de ministru privind structura anului şcolar pentru 2020 - 2021, lansat luni în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite