Raportul Global Gender Gap: pe ce loc se află România în clasamentul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ocupă locul 67 în clasamentul egalităţii de şanse între sexe, făcut de World Economic Forum   FOTO: Shutterstock
România ocupă locul 67 în clasamentul egalităţii de şanse între sexe, făcut de World Economic Forum   FOTO: Shutterstock

Un raport asupra egalităţii de şanse între sexe făcut de World Economic Forum plasează România pe locul 52 în privinţa accesului la educaţie.

Raportul Global Gender Gap făcut de World Economic Forum (WEF), care analizează inegalitatea dintre femei şi bărbaţi pe toate planurile sociale, inclusiv în ceea ce priveşte accesul la educaţie, plasează România pe locul 67 din 135, la mijlocul clasamentului ţărilor în funcţie de egalitatea de şanse între cele două sexe. 

În 2011, ţara noastră se afla pe locul 68.

Republica Moldova stă ceva mai bine în clasament faţă de România, ocupând locul 45. În 2011, Moldova se afla pe locul 37.

În privinţa accesului la educaţie pentru ambele sexe, ţara noastră se află pe locul 52, în urma Columbiei.

La categoria  Political Empowerment, România se clasează mai jos, pe locul 97 şi pe locul 34 în clasamentul sănătăţii şi al speranţei de viaţă.

infografic tabel egalitati sanse

Sursa: World Economic Forum

„Unele ţări se îndreaptă într-o direcţie bună, dar foarte încet, iar schimbările de la an la an sunt foarte mici”, explică Saadia Zahidi, şefa programului WEF Women Leaders and Gender Party. 

Ţările nordice se clasează, din nou, cel mai sus în privinţa egalităţii dintre femei şi bărbaţi, Islanda ocupând primul loc în top pentru al patrulea an consecutiv, urmată de Finlanda, Norvegia şi Suedia.

Ierarhizarea ţărilor este determinată 14 indicatori printre care se numără accesul la resurse şi oportunităţi, analize asupra ratei mortalităţii infantile, speranţa de viaţă din ţara respectivă şi numărul de femei care ocupă poziţii importante în stat (în medie, aproximativ 20% din politicieni sunt femei, în toată lumea).

Ultimele ţări din top sunt, în general, state musulmane, unde femeile au mai puţine drepturi şi libertăţi decât bărbaţii. Emiratele Arabe Unite se află pe locul 107, după ce anul trecut ocupau locul 103, iar Egiptul a ajuns pe locul 126, în 2011 aflându-se pe locul 123.

Ultimele trei ţări din clasament sunt aceleaşi ca anul trecut: Ciad (133), Pakistan (134) şi Yemen (135).

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite