„Prințesă la Palat, primesc audiențe“. Laura Felea este profesoară de istorie, dar face educație pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Felea predă educația pentru familie prin metode nonformale, prin care îi conștientizează pe elevi cât de important este să îşi înceapă viața sexuală la vârsta potrivită. Copiii învață metodele contraceptive, dar și ce efect devastator poate avea asupra lor consumul de droguri.

Laura Felea FOTO proiectulmerito.ro
Laura Felea FOTO proiectulmerito.ro

Laura Felea (44 de ani), profesoară de Istorie la Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ și directorul Palatului Copiilor din Tulcea, a fost desemnată Profesor Merito în 2022 pentru metodele sale nonformale prin care predă istoria, dar și pentru cercul „Educație pentru cetățenia democratică“ pe care îl are la Palat.

Laura lucrează în învățământ de când avea 18 ani. S-a angajat ca profesor suplinitor în Cataloi, un sat de lângă Tulcea. De istorie a prins drag de mică chiar de la o rudă din familie, un verișor care era, la rândul său, profesor de istorie. Cele mai mari bucurii ale ei erau să intre pe furiș în camera lui, să citească din cărțile de istorie și să-l vadă corectând teste.

„Îmi băgam des nasul în cărțile lui de istorie. De cărțile din casă mă săturasem. Apăruse ceva nou: manualele de istorie, pe care le-am devorat în câteva luni“, își amintește profesoara pentru „Weekend Adevărul“.  

De când se știe, Laura a vrut să fie „doamna“. A fost „doamna educatoare“, „doamna învățătoare“ și apoi „doamna profesoară“.

A aflat de existența Palatului Copiilor abia în clasa a IX-a, când sora ei a început să meargă acolo. Pe parcursul facultății, curiozitatea o făcea să meargă să observe cum se desfășoară diferite activități, ca mai apoi să îi ducă pe elevii săi la cercurile de ecologie, speologie, informatică și astronomie și în 2010 a ajuns să lucreze efectiv acolo.

„A ținut pe de o parte de pasiunea mea pentru nonformal, dar a venit și dintr-o nevoie. Catedrele de istorie în județul Tulcea sunt puține, iar eu eram titulară în mediul rural și în fiecare an îmi făceam dosar de detașare, ca să îmi iau un post mai aproape de oraș sau în oraș“, explică dascălul.

Statusul amuzant al unei altfel de directoare

„Prințesă la Palat, primesc audiențe“: acesta este statusul amuzant de pe WhatsApp al Laurei Felea care, din 2017, este directoarea Palatului Copiilor din Tulcea. Statusul a pornit de la faptul că ea și colegii săi lucrează într-un palat, deci clar sunt toți într-o poveste cu prinți, prințese și spiriduși.

„Nu știu cum sunt prințesele în viața de zi cu zi, dar eu sunt genul de prințesă care pune mâna cot la cot cu fiecare paj“, spune cu umor Laura.

Profesoara i-a atras pe copii la Palat prin activități nonformale FOTO arhiva personală
Profesoara i-a atras pe copii la Palat prin activități nonformale FOTO arhiva personală

Un lucru este cert: dacă copiilor nu le place ce faci acolo, ei pleacă, iar dacă nu vin alții, nu se justifică ce faci și implicit nici salariul pe care îl iei.

Nici cercul pe care îl coordonează la Palatul Copiilor din Tulcea nu sună prea atractiv: „Educație pentru cetățenia democratică“.

Așa că Laura a început să meargă în școli și să le spună copiilor la clase ce își propune să facă, iar elevii au început să vină și de multe ori își aduc și prietenii. Cei mici sunt atrași de metodele nonformale de predare de la cerc, care este împărțit pe mai multe secțiuni: dezbateri, voluntariat și educație pentru sănătate.

Despre valori și informații corecte

Este voluntar de 20 de ani și formator la ONG-ul „Tineri pentru Tineri“, care promovează educația pentru sănătate, proiectul său de suflet. Prin intermediul lui a învățat foarte multe metode nonformale de predare, pe care le-a aplicat inițial doar la orele de dirigenție, iar apoi a trecut la următorul nivel.

Formează grupuri de elevi voluntari cu care merge apoi prin școli, cu acordul Inspectoratului Școlar, și desfășoară activități legate de anatomie, educație pentru viața de familie, fiziologie, metode contraceptive și prevenirea traficului și consumului de droguri.

Ținând cont de faptul că fata desemnată cea mai tânără mămică din Europa, care are 11 ani, este în județul Tulcea, Laura crede că aceste noțiuni ar trebui predate în toate școlile.

Laura își învață elevii să comunice mai bine și să își învingă tracul FOTO arhiva personală
Laura își învață elevii să comunice mai bine și să își învingă tracul FOTO arhiva personală

„Mi s-a lipit de suflet educația pentru sănătate. Am văzut schimbările pe care le-a produs la elevi, dar și la mine, pentru că te învață să vezi și să înțelegi altfel lucrurile. Am aplicat și eu la Palat aceste metode și i-am învățat pe copii să se implice în viața cetății, să facă voluntariat și să promoveze un stil de viață sănătos“, spune Laura Felea.

Dincolo de orice, i-a făcut pe elevi să înțeleagă care sunt valorile adevărate pe care trebuie să le adopte, nu pseudo-valorile care sunt atât de la îndemână în ultima vreme. Prin cercul de dezbateri le dezvoltă elevilor abilitatea de a vorbi fără trac în public, dar și capacitatea de a-și argumenta ideile și de a-și documenta informațiile din mai multe surse.

„Copiii stau foarte mult pe rețelele de socializare, dar nu știu să comunice ușor când sunt față în față. Nu a fost ușor niciodată, dar e din ce în ce mai greu“, remarcă profesoara.

Lecții nonformale despre viața sexuală

Laura nu limitează educația pentru viața de familie doar la explicații despre sex, ci vizează și valorile, dar și cum se iau deciziile în funcție de valori. Nu lipsesc din discuții nici subiectele mai sensibile, cum sunt infecțiile cu transmitere sexuală, sarcina și parentalitatea la vârsta adolescenței, un adevărat fenomen în România.

„Zău că ar trebui să conștientizeze copiii cât de ușor este ca fata să rămână însărcinată și că, ce să vezi, este responsabilitatea amândurora“, spune profesoara.

Este inclusă în dezbateri și igiena, dar și igiena relațională. Practic, îi învață să spună „Nu“ mai ales presiunii venite din partea grupului din care fac parte în legătură cu momentul în care își încep viața sexuală.

Elevii Laurei învață implicațiile vieții sexuale la o vârstă nepotrivită FOTO arhiva personală
Elevii Laurei învață implicațiile vieții sexuale la o vârstă nepotrivită FOTO arhiva personală

Dacă copiii termină liceul fără să fi avut raporturi sexuale, primesc deja un soi de etichetă din partea colegilor și prietenilor. „Ajung unii dintre ei să mintă doar ca să nu fie etichetați și marginalizați de grup. Asta este foarte trist. Dacă nu fac sex responsabil, ajung părinți copiii cu copii și așa se ajunge la rata pe care o avem de avorturi, sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală“, explică Laura.

În atelierele nonformale unde lucrează pe acest subiect, ea pornește de la studii de caz până la jocurile de rol și simulări de persoane care au contractat boli cu transmitere sexuală.

Lecția trecutului reflectată în prezent

Atât la orele de istorie pe care le predă la Liceul Tehnologic „Henri Coandă“, cât și la cercul de la Palatul Copiilor din Tulcea, profesoara conectează mereu informațiile cu viața reală.

„Încerc să îi fac să înțeleagă de ce învățăm asta. Asta e cel mai important. Să înveți din greșelile trecutului. Îi întreb de multe ori cum de s-a ajuns aici și de ce nu s-a făcut nimic?“, sunt întrebările revelatoare ale Laurei pentru mulți elevi, mai ales când este vorba despre instaurarea regimurilor totalitare.

GALERIE FOTO LAURA FELEA

Nu ezită să se uite cu elevii săi la desene animate, chiar dacă sunt adolescenți de 17 ani, atât timp cât au o lecție de învățat de acolo. Copiii au înțeles că dacă li se încalcă nevoile de bază, sunt privați și de alte nevoi la fel de importante.

„Îmi doresc în primul rând ca elevii să se simtă mai iubiți în școală. Mi-aș dori, de asemenea, să înțeleagă cât de importantă este educația pentru ei. Și părinții trebuie să înțeleagă cât de important este ca un copil să facă ceva în timpul liber, dar ceva ce își dorește cu adevărat, să îi asculte și să își facă timp să vorbească cu ei“, sunt proiecțiile de viitor ale Laurei Felea.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite